Satay sertés zöldsalátával

Satay (földimogyoró szószos) sertés zöldsalátával

Hozzávalók

A húshoz és a salátához

400 g sertés szűzpecsenye

35 g sózott, pörkölt földimogyoró

földimogyoró-olaj

1 nagyobb kígyó uborka

1 csokor retek

2 evőkanál lime lé

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál méz

½ csésze mentalevél

tengeri só és frissen őrölt fekete bors

 

A földimogyoró (satay) szószhoz

140 g sózott, pörkölt földimogyoró

125 ml kókusztej

125 ml forró víz

60 ml földimogyoró-olaj

1 piros chili

½ teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál kurkuma

2 evőkanál ketjap (májas szósz)

1 evőkanál halszósz

Elkészítés

Tegyük a Satay szósz hozzávalóit a turmixgépbe és keverjük össze annyira, hogy sűrű, tejszínes állagú mártást kapjunk.

Megnézem az Explore 7 turmixgépet

Öntsük a szósz felét egy tálba, és tegyük félre.

A szósz másik felét keverjük össze a kb. 1 cm-es csíkokra vágott sertéshússal, takarjuk le szorosan fóliával, és legalább egy órát pihentessük a hűtőszekrényben.

Vágjuk félbe az uborkát, a magokat távolítsuk el egy kanál segítségével, majd szeleteljük kb. fél centis darabokra. Vágjuk a retket vékony szeletekre és tegyük jeges vízbe 10 percre, hogy ropogós legyen. Az újhagymát is vágjuk vékony, ferde szeletekre.

Helyezzük az összes hozzávalót egy tálba, adjuk hozzá a lime levét, majd keverjük bele a mézet és az olívaolajat.

Fűszerezzük sóval, borssal, és hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Végül adjuk hozzá a mentaleveleket és zúzott földimogyorót.

Forrósítsuk fel a sótéglát indukciós főzőlapon, magas hőfokozaton.

Megnézem az indukciós főzőlapokat

Vegyük ki a bepácolt sertéshúst a hűtőből, és várjuk meg míg szobahőmérsékletű lesz. Ezután olívaolajjal vékonyan kenjük be a sótéglát, és süssük meg a húscsíkokat (kb. 6 perc).

Tegyük a megsült húst tányérra, kínáljuk salátával, valamint a megmaradt Satay szósszal.

Bővebben

Himalájai sótégla sütéshez, grillezéshez és tálaláshoz

A Himalája magas hegyeiből származó rózsaszín kősóból készített Electrolux sótéglán természetes módon fűszerezheti az ételeket. A sótéglát használhatja grillen vagy sütőben, de az acél tartókeret segítségével indukciós főzőlapon is. Sőt, a hűtőben az előkészített húsokat és halakat is pihentetheti rajta. A himalájai só gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, melyek rendkívül egészségesek és fantasztikus ízt adnak minden ételnek. A stílusos acél keret a hideget és a meleget egyaránt jól bírja, ezért a sótéglán tálalhat jégbe hűtött desszertet vagy frissen grillezett húsokat, zöldségeket is.

Megnézem a sótégla szettet