Ropogós müzli

             Pirított-karamellizált ropogós müzli

Hozzávalók

35 g napraforgómag

40 g szezámmag

80 g mandula

230 g juharszirup

130 g méz

65g narancslé (100%-os vagy frissen facsart)

1,5 tk. őrölt fahéj

225 g zabpehely

¼ tk. só

80 g szárított áfonya

60 g mazsola

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntsük ki a napraforgómagokat, és 6-8 percig helyezzük a sütőbe, amíg megpirulnak egy kicsit. Várjuk meg, amíg lehűlnek. Vegyük vissza a sütőt 165 fokra, és egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt, úgy, hogy alatta és fölötte megolajazzuk vagy megvajazzuk az egész papír területét.

MEGNÉZEM A BEÉPÍTHETŐ SÜTŐKET

 

Kisebb tálban keverjük össze a mézet, a juharszirupot, a fahéjat és a narancslevet. Egy nagyobb tálban a zabpelyhet, a szezámmagot, a mandulát, a napraforgót és a sót keverjük össze. Öntsük a mézes keveréket a zabpelyhes összetevőkre. Addig keverjük, amíg egyenletesen eloszlik a ragadós massza, és mindenhol befedi a száraz hozzávalókat.

Az így kapott keveréket oszlassuk el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Süssük 20 percig. (10 perc elteltével keverjük meg úgy, hogy minél jobban terítsük szét a zabpelyhes keveréket a tepsi alján.)

A sütőből kivéve keverjük meg a ropogós müzlit, és forgassuk össze a szárított áfonyával és a mazsolával. Süssük még 15-20 percig. Várjuk meg, amíg teljesen lehűl, mielőtt befőttesüvegben tárolnánk.

Megjegyzés:

Ahogy a müzlin a juharszirupos-méz bevonat sütés után hűl le, úgy kezd egyre jobban a sütőpapírra ragadni, ezért érdemes minél hamarabb egy tálba vagy edénybe áttenni a kész müzlit.