Almás pite
Almás pite
Hozzávalók
Tésztához:
10 dkg mandulaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg rozsliszt
10 dkg eritrit
18 dkg vaj
1 csipet só
1 ek. natúr joghurt
1 db tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
Vaníliás-almás töltelék
1,5 csomag vaníliás pudingpor
1 kg alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
őrölt fahéj, őrölt kardamom (ízlés szerint)
4 ek. eritrit
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 dl tej
1 tk. citromlé
Díszítéshez:
5 dkg mandulaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg rozsliszt
5 dkg eritrit
9 dkg vaj
fél csipet só
1 ek. natúr joghurt
1 db tojás sárgája + 1 db tojás sárgája a kenéshez
½ citrom reszelt héja
Elkészítés
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat felhasználás előtt a mélyhűtőbe tesszük 30 percre. A liszteket egybekeverjük sóval, eritrittel és a citrom reszelt héjával. Belereszeljük egy sajtreszelő segítségével a hideg vajat, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel (gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, de a tészta összeálljon). Hozzáadjuk a tojássárgáját és a joghurtot. Ha a tészta még így is túl száraz, adjunk hozzá kevés hideg vizet. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük min. 30 percre.
Elkészítjük az almás tölteléket: indukciós főzőlapon magas hőfokon felhevítünk egy serpenyőt, majd kevés vajon megfonnyasztjuk az almát. Ízlés szerint fahéjjal és kardamommal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a citrom levét és az eritritet is.
A pudingport keverjük csomómentesre a 2dl tejjel egy tálban, majd öntsük rá az almákra. Addig kevergessük, amíg a puding be nem sűrűsödik. (Ha túl sűrű lenne, adjunk még hozzá 1 dl tejet).
FONTOS! Ne maradjon híg. Ha elkészült, várjuk meg, amíg lehűl a töltelék!
A tésztát kivesszük a hűtőből, és 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk két sütőpapírlap között. Kibéleljük vele az előre kivajazott piteformát, majd ráhelyezünk egy sütőpapírt, és megszórjuk nehezékkel. (Ehhez használhatunk babot, vagy akár lencsét is.) A tészta alapot 5-6 percig sütjük 180 fokos gőzprogramon (25% gőz), majd a nehezéket eltávolítva további 5-6 percig sütjük 170 fokos gőzprogramon (25% gőz).
A pitét kivesszük a sütőből, majd beleöntjük a lehűtött vaníliás-almás tölteléket.
A díszítés alapanyagait tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk, majd csillag formákat szaggatunk belőle. Rátesszük őket a pite tetejére, úgy, hogy a csillagok fedjék egymást.
A tojás sárgáját elkeverjük, majd megkenjük vele a pite tetejét, szélét. A pitét sütőbe tesszük, és 180 fokos gőzprogramon (25% gőz) 30-35 perc alatt megsütjük. Ha jobban barnul a pite széle, egy alufólia segítségével takarjuk le ezeket a részeket, nehogy megégjen.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és várjuk meg, amíg kihűl. Poreritrittel díszíthetjük.