Hogyan rendszerezzük ruhatárunkat - okos tárolási tippek a változó évszakokhoz 

Érezte már úgy, hogy az évszakok váltakozásakor túl sokáig tart megtalálni a megfelelő ruhát, amit reggelente felvehet? Ahogy egyre hűvösebb lesz, alig várjuk, hogy melegbe burkolózzunk, és elővegyük a kényelmes kötött ruhákat, a puha sálakat. Hasonlóképpen, alig várjuk, hogy nyáron levehessük a felesleges rétegeket. Fedezze fel, hogyan rendszerezheti ruhatárát könnyedén – évszaknak megfelelően.

Fedezze fel az elfelejtett darabokat, adjon új életet a régi kedvenceknek, hasznosítsa újra vagy ajándékozza el azokat a holmikat, amelyektől már szívesen megválna, és rendszerezze ruháit, hogy megkönnyítse hétköznapjait.

A ruhatár rendszerezésének előnyei – túl a ruhákon

A rohanó hétköznapokban a szekrényünk állapota nem tűnik olyan fontosnak. De álljon meg egy pillanatra, és gondolja át, milyen előnyökkel járhat, ha rendbe teszi a ruhatárát:

 • Egyszerűbb napi rutin a jó szervezéssel: Minden reggel könnyedén összeállíthatja szettjét, így értékes időt takarít meg, és stresszmentesen kezdheti a napot.
 • Tudatos fogyasztás: A rendszerezés nem csak a több helyről szól; hanem arról is, hogy tisztában van azzal, hogy mi van a szekrényben. Így kevésbé lesz hajlamos az impulzusvásárlásra. Fontos lépés a fenntarthatóbb életmód felé, ha szükség szerint vásárol és nem a gyorsan múló divattrendek alapján.
 • Nyugalom: Az igényes ruhatár az öngondoskodás egy formája. A rendezett tér nyugodtabb elmét, egyben békésebb környezetet jelent.

Hogyan rendszerezze a ruhatárát évszakok szerint?

Ez egy stratégiai kérdés. Az első lépés, hogy csökkentse ruhásszekrényben a káoszt és kezelje jobban ruhatárát. Szánjon rá egy esős délutánt, és vegye kezdje a rendrakást a szekrény felső polcával, valamint az akasztós holmikkal.

Válogassa szét a nyári és a téli ruhadarabokat

Gondoljon rá úgy, mintha a ruháinak egy évszaknyi szabadságot adna - a téli kabátjának nem kell osztoznia a fogason a nyári ruháival. A csoportosítással rendet teremthet, és időjárástól függetlenül könnyedén indíthatja a reggeleket.

Nézzen meg minden egyes ruhadarabot, és döntse el, hogy nyáron vagy télen viseli. Ezután ellenőrizze, hogy a félrerakható ruhákat ki kell-e mosni vagy javítani, mielőtt elrakja őket.

A nem piszkos, de felfrissítésre szoruló ruhadarabokhoz válassza a mosógép gőz programját a teljes mosási ciklus lefuttatása helyett. Vagy használjon ruhagőzölőt a gyors felfrissítéshez.

Több évszakban is hordható átmeneti darabok

A tavaszi és őszi időszakok, amikor enyhébb az időjárás, nagyobb rugalmasságot biztosítanak az öltözködés terén. A ruhatár rendszerezésekor sok olyan multifunkcionális darab is előkerülhet, amelyek egyaránt hordhatók melegebb és hűvösebb napokon is.

A könnyű kabátok, a pamutsálak és a kényelmes farmerek könnyen rétegezhetők vagy önállóan is megállják a helyüket, ezért egész évben szem előtt kell lenniük a szekrényében.

Hogyan rendszerezze a ruhatárát színek, minták és szövetek szerint?
 
A ruhák színcsoportokba rendezése megkönnyíti a szettek összeállítását. Lehetnek napok, amikor élénk, vibráló színek inspirációjára vágyik, más napokon inkább egyszerű, lágy, semleges árnyalatokat választana.

A színséma szerint rendezett ruhatárban azonnal észreveheti a szükséges darabokat. Tartsa vállfán a színes mintás anyagú holmikat.

A hasonló anyagú ruhákat is érdemes együtt tárolni, hogy reggel gyorsabban tudjon választani. Rakja egy csoportba például a gyapjú és a kasmír anyagokat. Ezeket a ruhadarabokat érdemes lazán összehajtva tartani egy polcon, mintsem felakasztani.

Tartsa a kiegészítőket jól látható helyen

Meglepő lehet, hogy az évek alatt mennyi kiegészítőt halmozunk fel. A kiegészítők kicsik, és könnyen eltűnhetnek egy rendezetlen szekrény összevisszaságában.

Rendezze és tárolja megfelelően a kiegészítőit, hogy néhány kedvenc darab segítségével újjávarázsolhassa régi ruháit.

A kihúzható tárolófiókok, a rekeszes elválasztók és az övek és sálak számára tervezett speciális akasztók praktikus megoldások, amelyekre mindenképp szüksége lesz a ruhásszekrény átrendezésénél. Alakítson ki ezeknek a dolgoknak egy olyan helyet, ahol minden jól látható.

Tárolja átgondoltan a táskákat, és azok évekig használhatók maradnak. Vásároljon speciális betéteket, így a kézitáskák megőrzik formájukat, valamint puha tárolózsákokat, amelyek védik a kényes szövetet, és pormentesen tartják a bőrt. A pántokat gondosan hajtsa össze és tárolja a fő cipzáras rekeszben.

A napszemüvegek és ékszerek tökéletesen elférnek a tárolófiókokban és így szem előtt lesznek. A hordozható tárolóbetétek általában egymásra helyezhetők, a felakasztott ruhák alá csúsztathatók, vagy könnyen elférnek egy polcon.

Hogyan rendszerezze hatékonyan a szekrényét - 5 egyszerű tárolási ötlet

A hely értékes dolog; a maximális helykihasználás alapja, hogy megértsük, hogyan érdemes rendszerezni a ruhatárunkat.

Itt az ideje, hogy szekrénye minden polcát, fiókját hasznosítsa. Ahol csak lehet, válasszon olyan tárolómegoldásokat, mint a bambusz fogasok és az újrahasznosított műanyag tárolódobozok.

 1. Használjon jó minőségű, csúszásmentes vállfákat, és a régi, eldeformálódott drótvállfákat dobja a szelektív szemetesbe - tönkre tehetik a ruháit. Fontolja meg a többfunkciós fogasok használatát, amelyeken sok ruhadarab is elfér, így a ruhák rendezettek és gyűrődésmentesek maradnak.
 2. Használja ki a lógó ruhák alatti helyet, helyezzen oda kihúzható fiókokat vagy tárolódobozokat.
 3. A felakasztható rendszerezők vagy az ajtóra akasztható polcok kiváló tárolómegoldást jelentenek a cipők és kiegészítők számára.
 4. A fiókos elválasztók rendben tartják a kisebb tárgyakat. A sálak, övek, nyakkendők és ékszerek káoszából színes kiállítást teremthet.
 5. Használja újra hétköznapi tárgyait - egy régi könyvespolc vagy egy falhoz támasztott létra cipőtartó állványként vagy a kedvenc pulóverek tárolására szolgáló helyként is funkcionálhat.

Hogyan adjon ruháinak második esélyt?

Előfordulhat, hogy a ruhatár rendszerezése során elfelejtett darabokat fedez fel újra. Az elhanyagolt sál, a felhajtott blúz vagy az elkallódott pulóver a következő szett sztárja lehet. A darabok újszerű párosítása vagy egy új kiegészítő hozzáadása rendkívülivé teheti a megszokottat, és új életet lehelhet a ruhatárába. 

Miért ne cserélne ruhát egy barátjával a szezonra? Egy új irodai ruha vagy egy nagyszerű nadrág más méretben.... lehet, hogy ő is épp ezt keresi. 

Mindannyiunknak vannak olyan darabjai, amelyeket egy impulzusvásárlás során megvettünk, de alig hordtunk. Adja tovább ezeket, és örüljön, ha valaki, akit szeret, viseli azokat.

Hogyan válogassa ki ruhatárát – adja el, hasznosítsa újra vagy adományozza el

Tudta, hogy évente 92 millió tonna textilhulladék kerül a hulladéklerakókba?

Ha már eldöntötte, hogyan rendszerezi ruhatárát és hogy kiselejtezi amit nem hord, ne feledje, hogy ami az egyik embernek felesleges, a másik embernek valódi kincs lehet. Ajándékozza el vagy hasznosítsa újra azokat – de soha ne dobja ki! 

Az új, de nem használt dolgokat inkább adja el, minthogy visszaküldje a kereskedőnek. A BBC Earth által közzétett jelentés szerint a visszaküldött termékek inkább a szeméttelepen végzik, minthogy tovább értékesítsék azokat a következő vevőnek.

Az adomány- és vintage boltok mindig keresik a már nem használt ruhákat. Vagy alakítsa át amit megunt. Lehet, hogy kedvenc ruhája szoknyaként talál új életre, vagy a kopott farmerből jövő nyáron stílusos rövidnadrág lesz?

Az újrahasznosítás, az újrafelhasználás és a csere tudatos lépés, hogy kitörjünk az állandó vásárlás csapdájából.

Hogyan rendszerezze fenntarthatóbb módon ruhatárát?

A ruhatár rendszerezése nem csak arról szól, hogy minden egyes ruhadarabnak megtaláljuk a tökéletes helyet. Ruháinak rendszerezésével és megóvásával azok kevésbé kopnak és használódnak el, így hosszabb élettartamuk lesz.

 • Ahol csak lehet, válasszon természetes szövetet, hogy kényelmesebb legyen, és ne pazarolja a természeti erőforrásokat. Támogasson olyan márkákat vagy gyártókat, amelyek számára fontos a felelősségvállalás a ruhaiparban.
 • A minőség győzedelmeskedik a mennyiség felett. Fektessen be időtlen klasszikusokba, amelyek ruhatárának alapját képezhetik, és könnyedén kombinálhatók egymással. Ez leegyszerűsíti a napi választási lehetőségeket, és új darabot sem kell olyan gyakran vásárolnia.
 • Tanulja meg értelmezni a ruhákon található címkéket, hogy a ruháit a megfelelő módon tisztíthassa. Ezután válassza a leghatékonyabb programot okos háztartási készülékén, amely így kevesebb energiát használ fel. Kiváló energiatakarékossági tipp, ha az anyagokat csoportosítja és a környezetbarát mosás opciót választja. Ezzel mind a ruhatárát, mind a környezetét óvhatja.
 • Amikor csak lehet, hagyja, hogy a természet végezze el a munkát. Szárítsa ruháit a levegőn, ahelyett, hogy kizárólag a szárítóra hagyatkozna. Ezzel energiát takarít meg, és segít megóvni a ruhadarabok anyagát és színét.
 • A viselt, de nem koszos ruhákat elegendő lehet felfrissíteni a mosógép gőzprogramján. Ezzel is meghosszabbítja ruhái élettartamát – a túl sok mosás a ruháknak és a környezetnek sem tesz jót.
 • Ha makacs foltokat kell eltávolítania, vegyszer helyett először mindig próbálkozzon otthon is megtalálható természetes tisztítószerekkel.

A ruhatár rendszerezése több, mint a ruhák puszta átrendezése. Az okos tárolómegoldások, valamint a már nem használt ruhadarabok újrahasznosítása vagy elajándékozása hozzájárulhat a rendezettebb és stresszmentesebb otthoni környezet kialakításához.