.
Tonno tonnato
(Szerző: Fördős Zé)
Hozzávalók (2 személyre)
150 g vörös tonhal
olívaola
só, bors
A tonhalkrémhez:
75 g olajos tonhal
1 főtt tojás
1 tk. kapribogyó
1 tk. friss citromlé
1 mk. mustár
1 ek. olívaolaj
2 ek. hideg víz
bors, esetleg kevés só
A kamu balzsamecet kaviárhoz:
1 ml balzsamecet
1 zselatinlap vagy 1 tk. agar agar
200 ml jégbe hűtött étolaj
Elkészítés
Elkészítjük a tonhalkrémet
A hozzávalókat a víz kivételével aprítógépbe rakjuk, krémesítjük, sóval és borssal ízesítjük, majd a vízzel még egy kicsit turmixoljuk.
Elkészítjük a kamu kaviárt
A balzsamecetet kicsit megsózzuk, felmelegítjük és a zselatint elkeverjük benne. Felszívjuk egy fecskendőbe és belecsepegtetjük a jéghideg olajba, majd a kialakult gyöngyöket leszűrjük.
Megsütjük a tonhalat
Egy serpenyőt jól felforrósítunk, egy kanál olívaolajat öntünk bele és a halat villámgyorsan körbesütjük úgy, hogy a belseje szép vörös maradjon, végül sóval és borssal ízesítjük. Tálalásnál tányérra kanalazunk a krémből, ráültetjük a tonhalat, körbeszórjuk a gyöngyökkel és kevés olívaolajjal meglocsoljuk.