.

Linzer különleges citromos töltelékkel

(Szerző: Mélykuti Juci)

 

Hozzávalók (30 db-hoz)

    A tésztához

200 g hideg vaj

100 g porcukor

1 tojássárgája

1 citrom reszelt héja és leve

1 csipet só

300 g finomliszt

 

A lemon curd-höz

2 egész tojás

3 tojássárgája

3 citrom reszelt héja

200 ml citromlé

150 g cukor

100 g vaj

 

A töltelékhez

málnalekvár

sárgabaracklekvár

Elkészítés

A tésztához a hideg vajat összemorzsoljuk a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, sót, citromhéjat és a liszttel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fél órára folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk őket, és sütőpapírral bélelt tálcán hőlégkeverés programon 180 fokon vagy gőzsütőben 160 fokos gőzprogramon (25% gőz) 8-10 perc alatt készre sütjük.

MEGNÉZEK EGY GŐZSÜTŐT

 

 

A lemon curd-höz a citromokat megmossuk, lereszeljük és kifacsarjuk. Hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojásokat, és vízgőz felett kézi habverővel folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, csomómentesre keverjük, üvegbe töltjük, és hűtőbe tesszük. Az a legjobb, ha a citromkrémet előző nap bekeverjük, így a hűtőben szépen megszilárdul majd.

A kihűlt kekszeket felváltva összeragasztjuk a málna-és sárgabaracklekvárral, és a lemon curd-del, majd a tetejüket porcukorral meghintjük.