Tikka masala

                           Csirke tikka masala

                                                               (Szerző: Fördős Zé)

Hozzávalók (2 személyre)

50 dkg csirkecomb filé

 

    A tikka masala fűszerkeverékhez

2 tk. római kömény

1 tk. kurkuma

1 tk. őrölt koriander

2 tk. fűszerpaprika

1 mk. cayenne bors

1 mk. fahéj

1 mk. szerecsendió

1 mk. feketebors

 

A raguhoz

4 dl joghurt

gyömbér

1 nagy vöröshagyma

vaj

1 fél doboz hámozott paradicsom konzerv

200 ml habtejszín

 

A naan kenyérhez

250 g liszt

100 ml natúr joghurt

½ csomag szárított élesztő

½ csomag sütőpor

1 tk. só

80 ml víz

1 ek. étolaj

   Elkészítés

gy keverőtálba tesszük a lisztet, a joghurtot, az élesztőt, a sütőport, a sót, a vizet és az étolajat. Az egészet homogén tésztává gyúrjuk, gombócot formázunk belőle, belisztezzük a tetejét, és letakarva kelni hagyjuk.

Közben elkészítjük a házi tikka masala keveréket, amihez a felsorolt fűszereket összekeverjük. A csirkecombfilékre kanalazunk 2 evőkanál joghurtot és 2 evőkanál reszelt gyömbért, megszórjuk a házi fűszerkeverék felével, és az egészet jól összekeverjük, majd letakarva a hűtőben hagyjuk pihenni.

Egy kevés étolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt gyömbért. Amikor már szép barna színük van, hozzászórjuk a megmaradt fűszerkeveréket, és kicsit lepirítjuk. Hozzákanalazunk fél doboz hámozott egész paradicsom konzervet, egy kevés tejszínt, és rotyogtatjuk pár percig. Kevés joghurtot adunk hozzá, majd az egészet botmixerrel összekeverjük.

MEGNÉZEK EGY BOTMIXERT

 

 

 

A csirkéket egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és betesszük egy gőzsütőbe 230 fokos gőzprogramra (25% gőz). Félidőben megfordítjuk őket, hogy mindkét oldaluk jól megpirulhasson. Miután megsültek, felvágjuk a húsokat, és hozzáadjuk őket a fűszeres paradicsomos raguhoz. Hozzáadunk pár kocka vajat, és összerottyantjuk az egészet.

MEGNÉZEK EGY GŐZSÜTŐT

 

A megkelt naan tésztát átgyúrjuk, 4 egyforma részre vágjuk, és csepp alakúra nyújtuk. Egy wokot felforrósítunk, kevés liszttel megszórjuk, és beletesszük az egyik tésztát. Gyorsan lefedjük, és addig sütjük, amíg fekete kis hólyagok nem keletkeznek a felületén, ekkor megfordítjuk, és készre sütjük.

Tálaláskor szórjuk meg a tikka masala-t friss korianderrel, és tunkoljuk naan-nal.