Paprikalekvár csípős chilivel és fokhagymával


Egy falat inspiráció

Tudta, hogy a paprika eleinte csak a főúri kertek különleges dísznövénye volt?

Sokáig nem merték fogyasztani, mert mérgezőnek gondolták. 

Hozzávalók

40 g cukor, 0,5 dl olívaolaj, 30 ml vörösborecet, 6-7 db húsos kápiapaprika, 2 közepes paradicsom, 1 fej fokhagyma, 1 csapott teáskanál pektin, 1 teáskanál só

Elkészítés

1) Süssük meg a paprikát

Helyezzünk 6-7 húsos kápiapaprikát és egy fej fóliába csomagolt fokhagymát egy sütőrácsra, és süssük őket 200 fokon kb. 30 percig, míg a paprikák héja helyenként megfeketedik. A forró paprikákat csomagoljuk alufóliába, hogy könnyen el tudjuk távolítani a héjukat, miután kihűlt. Távolítsuk el a magházat és a magokat, és két paprikát vágjunk kis darabokra. A többit helyezzük aprítógépbe és dobjuk be mellé a megsütött, megtisztított fokhagymagerezdeket is. 

2) Főzzük össze a hozzávalókat

Két paradicsom héján vágjunk kb. 2 cm-es keresztet, majd egy tálban forrázzuk le őket, és egy perc elteltével húzzuk le a héjukat. A megpucolt paradicsomokat vágjuk cikkekre, és ezt is adjuk a paprikához. Kevés olívaolaj hozzáadásával a zöldségeket pépesítsük krémesre, majd a kész krémet kezdjük el főzni egy magasabb falú lábasban.

3.) Konzerváljuk a kész paprikalekvárt

Adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és egy vékony karikákra vágott chilit. Keverjünk el a lábasban 40 gramm cukrot, egy fél teáskanálnyi pektint, 3 evőkanálnyi borecetet és egy teáskanálnyi sót. Forraljuk intenzíven egy percig, majd lassú tűzön további fél órán át. A kész paprikalekvárt töltsük befőttes üvegbe, és igény szerint hagyományos módszerrel vagy a sütőnk tartósító funkciója segítségével konzerváljuk.