Egyszerű energiatakarékossági tippek - hozza ki a legtöbbet háztartási készülékeiből

Néhány egyszerű energiakímélő változtatással a optimalizálhatja háztartási készülékei hatékonyságát és csökkentheti az energiafogyasztást úgy, hogy még a kényeleméről sem kell lemondania.

Ha sok a teendő a ház körül, könnyű figyelmen kívül hagyni, hogy mennyi áramot fogyasztanak a háztartási készülékek. A nap mint nap használt gépek, például a mosogatógépek, a sütők és a hűtőszekrények, fontos szerepet játszanak az otthoni rend fenntartásában. A háztartási készülékek azonban energiafogyasztásunk jelentős részét tehetik ki.

Energiatakarékosság otthon - 4 sokat érő tipp

Kövesse energiahatékonysági javaslatainkat, hogy együtt egy jobb életet teremtsünk gyermekeinknek és a jövő generációk számára.

 1. Váltson energiatakarékos készülékekre

Ha ideje lecserélni meglévő készülékeit, gondolja át, hogy milyen előnyökkel jár, ha energiahatékony alternatívát választ. Bár a kezdeti költségek kissé magasabbak lehetnek, az energiaszámla érezhető csökkenése ezt kompenzálni fogja.

Keresse a legjobb energiahatékonyságú termékeket. A készülékek energiafelhasználását A-tól G-ig osztályozzák, ahol az A a legenergiahatékonyabb besorolás.

 1. Használja háztartási készülékét a kedvezményes időszakban

Ellenőrizze energiaszolgáltatójánál, hogy melyik napszakban a legkedvezőbbek az energiaárak. Ma már a legtöbb szolgáltató letölthető alkalmazásokat kínál, amelyekből megtudhatja, hogy mikor üzemeltetheti költséghatékonyan háztartási gépeit, például a mosogatógépet, a mosógépet és a szárítógépet.

Időzítse mosogatógépét késő estére, amikor az energiaárak általában alacsonyabbak.

 1. Ismerje meg a háztartási készülékek funkcióit

A gépektől azt várjuk, hogy mindig hatékonyan működjenek. Olvassa el készüléke használati útmutatóját, hogy megtudja, milyen egyedi energiatakarékos funkciókkal rendelkezik, így a legjobbat hozhatja ki belőle.

Egyes mosógépek például rövidebb gőzprogramot kínálnak a kevésbé szennyezett ruhákhoz, ami jelentősen csökkenti a vízfogyasztást.

 1. Válassza a kevesebb energiát használó öko üzemmódot

Használja inkább a mosógép és a mosogatógép környezetbarát programját, amely alacsonyabb hőfokon dolgozik, és ezzel energiát takarít meg (nem kell annyira felmelegíteni a vizet). A hosszabb mosási ciklus pedig hatékonyan tisztítja az enyhén szennyezett ruhákat.

Hogyan takarítson meg energiát a háztartási készülékekkel?

Energiafogyasztását már akkor is könnyen csökkentheti, ha csak kicsit változtat szokásain. Kövesse a legfontosabb háztartási készülékekkel kapcsolatos energiakímélő tippjeinket, és együtt energiatakarékosabbá válhatunk, csökkenthetjük az energiaköltségeket, és a környezetre is pozitív hatást gyakorolhatunk.

Mosogatógép - környezettudatos szokások a tisztább edények

Fedezze fel, hogy milyen okos módszerekkel csökkentheti mosogatógépének energiafogyasztását - az optimális eredményhez válassza a megfelelő mosogatószert vagy tablettát. Energiatakarékossági tippjeink garantálják, hogy minden mosogatás hatékony és energiatakarékos lesz.

 • Használja az öko üzemmódot: Válassza a környezetbarát programot mosogatógépén, hogy spóroljon a vízzel és energiát takarítson meg. Edényei akkor is ragyogni fognak, ha ez egy kicsit tovább tart.
 • Mosogasson teljes kapacitással: Pakolja tele a mosogatógépet, hogy ritkábban kelljen mosogatnia, ezzel is energiát takaríthat meg.
 • Ne öblítse le az edényeket: A piszkos edényeket ne öblítse le a mosogatóban mielőtt betenné azokat a mosogatógépbe. A gép hatékonyan kezeli az ételmaradékokat.
 • Tisztítsa rendszeresen a szűrőt: Tartsa tisztán a szűrőt, hogy mosogatógépe hosszú távon is hatékonyan működjön.

Sütő – takarítson meg energiát ételkészítés közben

A hússütéstől a sütemények készítéséig, energiatakarékos tippjeink segíthetnek, hogy kedvenc ételei elkészítése közben ne pazaroljon energiát.

 • Főzzön nagyobb adagokat: Készítsen egyszerre több adagot, és tegye tárolóedényekben a hűtőbe vagy a fagyasztóba, hogy később is fel tudja használni. Így semmi sem megy kárba.
 • Szabályozza a hőmérsékletet: Ellenőrizze a receptet, hogy a sütő a megfelelő hőmérsékletre legyen beállítva. A magasabb hőfokbeállítás több energiát fogyaszt.
 • Ne nyissa ki a sütő ajtaját: Sütés közben tartsa csukva a sütő ajtaját. Ha a hő elszökik, a sütő aktívabban dolgozik és több energiát használ.
 • Ne melegítse elő: A modern sütők gyorsan elérik a kívánt hőmérsékletet. Gyakran kihagyhatja az előmelegítést, így energiát takaríthat meg.

Főzőlap - hatékony főzés gyors étkezésekhez

Hozza ki a legtöbbet a főzőlapból, és használjon kevesebb energiát! Gyakorlati, energiatakarékos tanácsaink segítenek, hogy az ízletes ételek is környezettudatosan készüljenek.

 • Használja a fedőt: Tegye az edényre a fedőt, és csökkentse a hőfokot, így kevesebb energiát használ a főzőlap.
 • Válassza ki a megfelelő főzőedényt: Használjon lapos aljú főzőedényeket, és a hatékony hőelosztás érdekében a méretét igazítsa a főzőfelülethez.
 • Tervezze meg a folyamatot: Készítse elő a hozzávalókat, és csak akkor kapcsolja be a főzőlapot, amikor már készen áll. Így energiát takaríthat meg, és az üres edények alját sem égeti meg. 

Hűtőszekrény - energiatakarékos tippek a friss élelmiszerek tárolásához

Kevesebb energiával is frissek lehetnek az ételek. Néhány egyszerű változtatással a hűtő hatékonyabban működhet, az élelmiszerek pedig hosszabb ideig megőrzik minőségüket.

 • Ellenőrizze a hőmérsékletet: Mindig az ajánlott hőfokot állítsa be a hűtőben. Az ideális hőmérséklet leggyakrabban 3-5 °C között van.
 • Tisztítsa és olvassza le rendszeresen: Tartsa tisztán és jégmentesen a hűtőszekrényt, hogy mindig optimálisan működjön.
 • Rendszerezze az élelmiszereket: A leggyakrabban használt dolgokat, például a vajat és a tejet rakja könnyen hozzáférhető helyre. Így rövidebb időre nyitja ki a hűtő ajtaját, és kevesebb energiát pazarol.
 • Használja helyesen a hűtőszekrény fiókjait: Tárolja a megfelelő típusú élelmiszereket a fiókokban és a polcokon. Egyes hűtőszekrényekben van olyan frissentartó zóna is, amely tökéletes környezetet biztosít ahhoz, hogy a gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalma minél tovább megmaradjon, így csökkentve az élelmiszer-pazarlást.

Mosógép - okosabb energiafelhasználás a tisztább ruhákért

Változtassa meg mosási szokásait, kövesse energiatakarékossági tippjeinket. Egy fenntarthatóbb életmód mellett is foltmentes lehet a ruha.

 • Használja az öko üzemmódot: Válasszon környezetbarát beállításokat, hogy energiát takarítson meg a normál tölteteknél. Ilyenkor a program hosszabb ideig tart, de kevesebb vizet használ, így energiát takarít meg.
 • Válassza a megfelelő mosószert: A folteltávolítót tartalmazó készítményekkel alacsonyabb hőmérsékleten, kiváló eredménnyel moshat.
 • Használjon gőzt mosás helyett: Válassza a gőzprogramot, ha a ruhát nem kell feltétlenül kimosni, hanem elég csak felfrissíteni. Így jelentősen csökkentheti a víz- és az energiafogyasztást.
 • Takarítsa rendszeresen a szűrőket: A tiszta szűrők segítenek, hogy a mosógép mindig optimális teljesítményt nyújtson.

Szárítógép – tippek, hogy ruhái hosszabb ideig tűnjenek újnak

Attól, hogy szárítógépben szárít, még lehet energiatakarékos, csak kövesse egyszerű, a ruhaápolási rutinba könnyen beilleszthető energiatakarékossági tippjeinket.

 • Szárítsa ruháit a szabad levegőn, amikor csak teheti: Azzal takaríthatja meg a legtöbb energiát, ha a ruhákat kint, a szabad levegőn szárítja meg.
 • Válassza ki a megfelelő programot: Az optimális energiafelhasználás érdekében mindig a szárítani kívánt ruha anyagának megfelelően válassza ki a programot. A finomabb ruhadarabokat, például a selymet, alacsonyabb hőfokon kell szárítani, hogy ne sérüljön az anyag. A legújabb okos szárítógépek a szárítandó töltethez igazítják a program hosszát és az energiafelhasználást.
 • Tisztítsa rendszeresen a szűrőket: A legtöbb modern szárítógép jelzi, ha a szűrőket ki kell tisztítani, hogy a légkeringés megfelelő legyen.

A mindennapi rutinunkban végrehajtott apró változtatásokkal energiát takaríthatunk meg otthon, és fenntarthatóbb jövőt is teremthetünk. Ha átgondoltan használjuk háztartási eszközeinket, például a mosogatógépen a környezetbarát beállításokat választjuk, mindannyian jelentősen csökkenthetjük otthoni energiafogyasztásunkat.

Energiatakarékossági tippek kiskészülékekhez

A naponta használt háztartási kisgépekkel is energiát takaríthat meg. Próbálja ki ezeket az egyszerű, de eredményes tippeket:

Forraljon vizet hatékonyan és takarítson meg energiát

Csak annyi vizet forraljon, amennyit fel is használ. Ha edényben forralja a vizet a főzéshez, akkor kevesebb energiát fogyaszt, mintha a vízforralóból töltené meg az edényt.

Kapcsolja be a mikrohullámú sütőt, ha gyorsan és kevés energiával szeretne főzni

Használja mikrohullámú sütőjét kisebb adag ételek főzéséhez vagy maradékok felmelegítéséhez.

Fedezze fel a lassú főzőedény (slow cooker) előnyeit

A lassú főzés az ételek elkészítésének egyik legfinomabb módja lehet, és jelentős megtakarítást jelent az energiafogyasztásban is.

Porszívózzon energiatudatosan

Cserélje ki vagy ürítse rendszeresen a porzsákot, hogy porszívója mindig hatékonyan működjön. Ne feledje, hogy szükség szerint tisztítania vagy cserélnie kell a szűrőket is. Az akkumulátoros porszívókat akkor töltse fel, amikor az energia kevesebbe kerül, általában késő este vagy éjszaka.

Legyen otthon friss a levegő a légtisztító segítségével

Helyezze légtisztítóját a szoba közepére, ahol jó a légáramlás, távol a falaktól és a sarkoktól, így biztosítva az optimális teljesítményt.

Ha energiatakarékos termékeket választ, és követi az energiatakarékossági tippeket, már az apró változtatások is segítenek egy környezetbarát, energiahatékonyabb életvitel kialakításában. Együtt sokat tehetünk a fenntarthatóbb és energiatakarékos otthoni környezetért.