Hogyan szabaduljon meg a kellemetlen szagtól a hűtőszekrényben - természetes megközelítés

Előfordult már Önnel, hogy kinyitotta a hűtőszekrény ajtaját, és megcsapta a kellemetlen szag? Nincs ezzel egyedül. A hűtőszekrény kellemetlen szaga több, nem csak bosszantó, hanem jelezheti, hogy az készülék alapos tisztításra szorul. Akár a betelepedett halszagot, akár a megsavanyodott tej szagát akarja megszüntetni, megmutatjuk Önnek, hogyan, teheti meg gyorsan és egyszerűen. Így mindig friss, és kellemetlen szagtól mentes lesz a hűtőszekrény.

A hűtőszekrény kellemetlen szagának gyakori okai

Maradék ételek, ott felejtett elvitelre szánt dobozok és lejárt termékek mind hozzájárulhatnak a kellemetlen szagok kialakulásához. Ezek az ételek idővel megromolhatnak, elkezdenek lebomlani, ami kellemetlen szagokkal jár. Rendszeres takarítással a kiömlött folyadékok és morzsák gyorsan eltávolíthatók, és nem válnak baktériumok és penész szaporodóhelyévé – gyakran ezek a felelősek a hűtőszekrény kellemetlen szagáért. Akár a zöldségtárolóban is lehetnek elfelejtett élelmiszerek, amelyek idővel hozzájárulnak a kellemetlen szaghoz. Időnként a rossz szag a hűtőszekrény nem megfelelő működéséből is adódhat, például egy megsérült tömítés is okozhatja. Ellenőrizze, nincs-e repedés vagy törés az ajtótömítésben. Lehet, hogy itt az ideje kicserélni a tömítést.

Hogyan szabadulhat meg a hűtőszekrény szagától, természetes módon - 9 hatékony megoldás

A hűtőszekrény alapos tisztítása legyen a heti takarítás része. Emellett, az alább felsorolt természetes alapanyagok segítenek Önnek a szagok elleni harcban. Így mindig friss és egészségesen tiszta lesz hűtőszekrénye. Tartsa ételeit frissen és családját egészségesen ezekkel az egyszerű tippekkel.

 1. Őrölt kávé - természetes szagelszívó

Jól ismert tulajdonsága, hogy hatékonyan semlegesíti az illatokat, ezért kiváló megoldás a hűtőszekrényben terjengő szagok eltávolítására. Egyszerűen terítsen szét egy adag őrölt kávét egy tányéron, majd tegye be a hűtőszekrényébe 24 órára. 1 nap alatt megszünteti a kellemetlen szagokat.

Ezt követően, a kávét felhasználhatja növényei táplálásához, természetes trágyaként.

 1. A használt teafilter technika

A használt teafilterek meglepően hatékonyak lehetnek a hűtőszekrényben uralkodó szagok eltávolításában. Tegye őket egy nyitott edényben vagy kis tálban a hűtőszekrényébe. A tealevelek elnyelik és semlegesítik az illatokat, friss aromát hagyva a hűtőszekrényben. A teafiltereket érdemes néhány naponta cserélni, hogy hatékonyan semlegesítsék a szagokat.

 1. Szódabikarbóna, a természetes tisztítószer és szagsemlegesítő

A szódabikarbóna használható makacs foltok eltávolításához és természetes illatszűrőként is. Tegyen be egy nyitott tasak szódabikarbónát a hűtőbe, így az elnyeli a kellemetlen szagokat. Háromhavonta érdemes friss adagot berakni.

 1. Citrom, szódabikarbóna és só - erős kombináció

A citrom, szódabikarbóna és só kombinációja gyors megoldást kínál a kellemetlen szagok hatékony eltávolítására, miközben friss illatot hagy maga után a hűtőszekrényben.

 • Vágjon fel egy citromot 2-3 cm vastag szeletekre.
 • Szórjon 2-3 evőkanál szódabikarbónát és asztali sót a citromszeletekre.
 • Helyezze őket egy sekély, lefedetlen tányérra, és tartsa a hűtőszekrényében akár 6 napig.

Néhány órán belül érezni fogja a friss illatot. A narancs kiváló alternatíva citrom helyett.

 1. A zabpehely szagtalanít

Meglepő módon a zab nemcsak reggelihez jó; hatékony a hűtőszekrény szagának eltávolításában is.

A zab képes felszívni az illatokat, az olajat és a folyadékokat, így jól használható természetes tisztítóanyagként. Egyszerűen csak tegyen nyers zabot egy nyitott edénybe, és hagyja a hűtőszekrényében. A zab fokozatosan elnyeli a nemkívánatos szagokat.

 1. Vanília kivonat aroma

A vanília kivonat néhány cseppje rendkívül jó hatással lehet a hűtőtér levegőjére. Nedvesítsen meg egy-két vattapamacsot, tegye őket egy lapos tálba, majd tegye a hűtőszekrény hátsó részére. Az eredmény természetes, kellemes illat lesz.

 1. Ecet az illatok ellen

Az ecet, rendkívül sokoldalúan használható a háztartásban. Nemcsak a foltok eltávolításában hatékony, hanem a hűtőszekrény szagának semlegesítésében is.

Áztasson egy kis papírtörlőt ecetbe. Tegye egy nyitott edényben a hűtőszekrényébe. Az ecet savói csodát tesznek az erős szagok semlegesítésében. Jól használható a makacs szagok megszüntetéséhez is.

A frissesség folyamatos fenntartása érdekében, cserélje ki az ecetes vattapamacsokat néhány naponta.

 1. Hűtőszekrény szagtalanítása burgonyával

A burgonya hatékony és természetes megoldás a hűtőszekrényben terjengő szagok megszüntetésére. Porózus szerkezete lehetővé teszi a burgonya számára, hogy szagelszívóként működjön. Hámozza meg és vágja fel a burgonyát kis darabokra, majd helyezze el egy nem túl mély tálba a hűtőszekrényében.

Naponta cserélje ki, hogy a hűtőszekrényben friss és tiszta maradjon a levegő.

 1. Szén, a szagok természetes semlegesítője

A szén ismert tisztító tulajdonságairól, és segíthet eltávolítani a szagokat a hűtőszekrényből.

A szén porózus szerkezete lehetővé teszi, hogy számos illatot elnyeljen. Tegyen két csészényi, barbecue-hoz használt szenet egy tálba, majd tegye a hűtőszekrény hátsó részére. Ne felejtsen el szólni a családjának, különösen a gyerekeknek, hogy a szén szagtalanításra szolgál, véletlenül se akarják megkóstolni.

Ezekkel a megoldásokkal frissen tarthatja hűtőszekrényét 2 alapos takarítás között, és hozzájárul egy fenntarthatóbb és egészségesebb konyhai környezet kialakításához is.

5 fontos tipp, melyekkel megelőzhető a szagok kialakulása a hűtőszekrényben

A rendszeres tisztítás segít, hogy a hűtőszekrény és az élelmiszerek is frissek maradjanak. Íme néhány egyszerű és praktikus tipp, amelyek segítségével elkerülheti a szagok kialakulását a hűtőszekrényben.

 1. Kezdje egy alapos hűtőszekrénytisztítással

A kellemetlen szagok eltávolítását kezdje azzal, hogy kiveszi az összes élelmiszert a hűtőből. Ellenőrizze a lejárati dátumokat, dobjon ki minden romlott vagy lejárt élelmiszert, vagy keverje bele a kertben a komposztba.

Ez egyben kiváló alkalom arra, hogy összeírja bevásárlólistáját.

Tisztítsa meg a hűtőteret, beleértve az ajtót is ecetes vízzel. A kivehető polcokat és fiókokat alaposan mosogassa el tisztítószeres vízzel, majd töröljön mindent szárazra, mielőtt visszateszi őket a hűtőbe. Akár át is rendezheti a polcokat, rekeszeket, ha úgy jobban megfelel az igényeinek.

Ha további tárolókra van szüksége, itt az alkalom, hogy utánanézzen, milyen kiegészítőket tud beszerezni hűtőszekrényéhez, melyek akár hosszabb ideig frissen tartják az élelmiszereket.

 1. Kövesse az "először be, először ki" elvet

A régebbi, vagy romlandó ételeket rakja mindig előre, hogy szem előtt legyenek és időben elfogyasszák. Így csökkentheti a háztartási hulladékot. Ez a módszer nem csupán szervezettséget jelent, hanem észszerű fogyasztásra is ösztönöz.

Néhány jó tanács, amely segít Önnek és családjának csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, és gazdaságosabb alapokra helyezni az élelmiszer-vásárlást:

 • Amikor maradékot tesz a hűtőbe, vagy megbont egy csomagolást, tegyen rá dátumcímkét, Így azonnal látni fogja, melyek a régebben megbontott élelmiszerek, amelyeket érdemes mielőbb felhasználni.
 • Ellenőrizze rendszeresen a hűtőszekrény tartalmát. Ezzel nemcsak a közelgő lejárati időket tudja nyomon követni, de időben észreveszi azt is, ha az étel elkezd romlani.
 • A hűtőszekrény takarítása legyen a heti rutin része.
 • Fontolja meg az átlátszó edények használatát a tároláshoz. Ha látja mi van a hűtőben, az segít észben tartani, hogy mi az, ami felhasználásra vár.
 1. Szabályozza a páratartalmat, így hosszabb ideig maradnak frissek az élelmiszerek

Ha tudja, hogy mit hol érdemes tárolni a hűtőben, és ennek megfelelően pakolja be az élelmiszereket, azzal hosszabb ideig tarthatja frissen azokat.

A frissentartó fiókok például ideális környezetet biztosítanak a gyümölcsök és zöldségek számára. Szabályozzák a páratartalmat, elvezetik a lecsapódó nedvességet, így segítenek megelőzni a friss alapanyagok korai romlását.

Ne feledje, a túl magas páratartalom penész kialakulásához vezethet, míg a túl alacsony páratartalom hozzájárulhat az élelmiszerek kiszáradásához (megfonnyadnak).

A hűtőajtó tárolórekeszeiben fűszereket érdemes tartani, a hátsó és az alsó részek pedig a húsok és tejtermékek tárolására ideálisak. Mindig kövesse az élelmiszerek címkéjén található tárolási útmutatót.

 1. Helyes tárolás a tartós frissesség érdekében

Ha az élelmiszereket légmentesen záródó edényekben vagy megfelelően lezárt csomagolásban tárolja, azzal megakadályozza, hogy az olyan erős illatú élelmiszerek, mint a sajtok és a hagyma, hatással legyenek a többi ételre.

A megfelelően zárt tárolás emellett segít megőrizni az élelmiszerek nedvességtartalmát és ízét, megőrizve ezzel azok eredeti minőségét.

Ehhez használhat például BPA mentes műanyagból készült vákuumozható frissentartó dobozokat. Amellett, hogy hosszabb ideig maradnak frissek benne az ételek, megakadályozzák a szagok terjedését is a hűtőszekrényben.

 1. Optimális hőmérséklet fenntartása

A hűtőszekrény megfelelő hőmérsékleten tartása kulcsfontosságú. A baktériumok szaporodásának lassítása érdekében törekedjen a 4°C-os, vagy az alatti hőmérsékletre. Néhány termék, például a húsok, hűvösebb, -2°C körüli hőmérsékletet igényelhetnek, míg bizonyos gyümölcsöket 7°C körül érdemes tárolni.

Mindig ellenőrizze a készülék hőmérsékletét, amikor takarítja a hűtőt. Ha a hőmérséklet megemelkedik, fennáll a baktériumok elszaporodásának veszélye, ami penészesedést és kellemetlen szagokat okozhat.

 

GYIK – hogyan lehet megszabadulni a hűtőszekrényben terjengő kellemetlen szagoktól

Mi okozza a rossz szagot a hűtőszekrényben?

A hűtőben lévő szagok megszüntetéséhez, először be kell azonosítani a szagok forrását.

A hűtőben a rossz szagok általában baktériumok vagy penészgombák miatt keletkeznek, gyakran az élelmiszerek romlása vagy a túlzott nedvesség miatt. A műanyag belső terek hajlamosak arra, hogy magukba szívják ezeket a szagokat. 

A rendszeres tisztítás, beleértve a levegő- és vízszűrők legalább félévente történő karbantartását, elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük a rossz szagok kialakulását.

Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a hűtőszekrény tisztításakor ellenőrizni kell a vízgyűjtő tálcát. Ez a hűtőszekrény alatt helyezkedik el, és felfogja a kondenzáció során lecsapódó nedvességet, amely penészesedést és kellemetlen szagot okozhat.

Hogyan szabadulhatok meg a hűtőszekrényben lévő halszagtól?

Ha a halat nem megfelelően tároljuk a hűtőben, nagyon büdös lehet. Szorosan be kell csomagolni, ideális esetben vákuumozható tasakba vagy dobozba tenni, és a hűtőszekrény leghidegebb részére, vagy a fagyasztóba kell tenni, ha egy-két napon belül nem használjuk fel.

Vegyen ki minden élelmiszert, majd mossa át a kivehető rekeszeket és polcokat, hogy eltávolítsa a hűtőszekrényből a halszagot. Mossa le a hűtőtér falát ecetes vízzel (fele-fele arány). Ezt követően tegye vissza az élelmiszereket, és tegyen egy tál szódabikarbónával és sóval kevert citromot a hűtőszekrény egyik polcára egy hétre, amíg a halszag teljesen eltűnik.

A citrom természetes antibakteriális és szagtalanító tulajdonságai kiválóan semlegesítik a legtartósabb szagokat is, frissítő, tiszta illatot hagyva maga után.

Hogyan szagtalaníthatom a fagyasztórekeszt?

Először is húzza ki a fagyasztót, szedje ki belőle az összes élelmiszert, és tegye őket egy jeges vödörbe, nehogy kiolvadjanak. Ezután oldjon fel meleg vízben szódabikarbónát vagy ecetet, és egy puha kendővel törölje át a fagyasztórekeszt. Így eltüntetheti a rossz szagokat.

Ezt követően tegyen a fagyasztóba citrusféléket, például narancsot, mandarint vagy citromhéjat, ha szeretné, hogy friss illat legyen a készülékben.

Használhatok lime-ot, a szagok megszüntetésére a hűtőben?

Természetesen! A hűtőszekrény polcainak tisztításához facsarjon lime-levet egy tisztítókendőre és törölje át vele a polcokat. Alternatív megoldásként berakhat néhány citrusszeletet egy tálba, majd a tálat a hűtőbe, melyek elnyelik a kellemetlen szagokat.

Milyen gyakran kell tisztítanom a hűtőszekrényt, hogy ne legyen benne büdös?

A hűtőszagok megelőzése érdekében legalább háromhavonta egyszer tisztítsa meg a hűtőszekrényt. Ha azonban kiömlött folyadékot, morzsákat vagy az élelmiszerromlás bármilyen jelét észleli, akkor a legjobb, ha azonnal megtisztítja ezeket a területeket.

A rendszeres ellenőrzést és hűtőtisztítást hetente érdemes elvégezni: törölje át a polcokat és a fiókokat, illetve ellenőrizze az élelmiszerek szavatosságának lejárati idejét. Ne feledje, hogy a tisztább hűtőszekrénynek jobb az illata, és egészségesebb környezetet biztosít az élelmiszerek tárolásához.

Megszüntethetem a savanyú tej szagát a hűtőszekrényben?

Igen, a savanyú tej szaga eltávolítható a hűtőszekrényből.

Először is dobja ki a lejárt szavatosságú tejet és minden más romlott terméket. Tisztítsa meg a polcot, ahol a tejet tárolta, ecetes vagy szódabikarbónás vízzel.

Miután kitakarította a hűtőszekrényt, tegyen bele egy darab szenet, kávézaccot vagy egy tálka szódabikarbónás citromlevet, hogy elnyelje az esetlegesen megmaradt szagokat.

Ezek a természetes szagtalanítók hatékonyan semlegesítik a savanyú tejszagot.