Ünnepi pite kacsaraguval töltve


Egy falat inspiráció az angol konyhákból

A fish and chips mellett az angolok másik tardícionális étele a pite (pie). 

Velünk ellentétben, ők főételként eszik a pitét, hiszen többnyire húsos zöldségraguval töltik meg a vajas tésztát. 

Hozzávalók

(4 személyre)

20 dkg pecsenye kacsamáj, 10 dkg gomba, 10 dkg fagyasztott zöldborsó, 2 db pecsenye kacsamell (bőrös), 1 dl brandy, 3 dl alaplé vagy húsleves, 1 csomag vajas leveles tészta, 1 kis fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 ág friss rozmaring, 3-4 ág friss kakukkfű, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 csapott evőkanál liszt, 1 tojás, só, bors

Elkészítés

1) Gombás-zöldborsós kacsaragut készítünk

A kacsamell bőrét eltávolítjuk, és kis darabokra vágjuk. Közepesen forró serpenyőben kisütjük a zsírját, majd a ropogós töpörtyűt félretesszük. A visszamaradt kacsazsír felét leöntjük, a maradékon pedig finomra vágott hagymát, és szeletekre vágott fokhagymát párolunk. A kacsamellet hosszában félbevágjuk, és kis kockákat vágunk belőle. 

2) Fűszerezzük

Beledobjuk a serpenyőbe és a hagymákkal együtt tovább pirítjuk. Friss rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítjük, majd sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a kockára vágott kacsamájat. Meglocsoljuk a brandyvel, végül pedig finomra vágjuk a töpörtyűt, és ezt is a serpenyőbe szórjuk. A kacsaraguhoz hozzáadjuk a friss gombát és a fagyasztott zöldborsót, majd az egészet 4-5 perc alatt készre pároljuk.

3) Megtöltjük a levelestésztát 

A vajas levelestésztát kiterítjük, és akkora darabot vágunk belőle, amellyel ki tudjuk bélelni pitesütő formánkat. A tésztát óvatosan eligazítjuk az edény alján és oldalán, majd a felesleges kilógó részeket eltávolítjuk (késsel a legegyszerűbb). A kacsaragut a formába kanalazzuk, és egy kanállal finoman letömörítjük.

4) Megsütjük a pitét

A serpenyőben felhevítjük a maradék kacsazsírt, majd a paradicsompürét lepirítjuk benne. Megszórjuk a liszttel, kicsit tovább pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, és addig forraljuk, míg szép sűrű pecsenyelevet kapunk. A szafttal meglocsoljuk a kacsaragut, végül pedig az egészet lefedjük egy megfelelő méretűre vágott tésztalappal. A két tésztaréteget egy villával alaposan összetapasztjuk, a pite tetejére pedig tésztából kivágott levéldíszt teszünk. A pitét megkenjük felvert tojással, majd 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. 

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.