Mindenmentes kifli

Mindenmentes kifli

(Forrás: Adri’s Kitchen)

Hozzávalók

8 db kiflihez

100 g rizsliszt

100 g gluténmentes zabpehelyliszt

1 ek. (kb. 20 g) hajdinaliszt

1 tk. (kb.10 g) só

1-2 mk. cukor

5 g instant porélesztő

1dl langyos víz

1 ek. útifűmaghéj

1 ek. laktózmentes joghurt

50 g vaj olvasztva

1 ek. frissen facsart citromlé

50 ml víz

olívaolaj a kenéshez

Elkészítés

A liszteket átszitáljuk egy tálba, ezzel is lazítva a leendő tésztánkat. Hozzáadunk még 1 teáskanál sót és összekeverjük a száraz alapanyagokat. Végül hozzákeverünk még 5 g instant porélesztőt és egy mokkáskanál cukrot.

1 dl langyos vízben elkeverünk 1 evőkanál útifűmaghéjat, majd kb. 2 percig állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Az elkészült kocsonyás útifűmaghéjat ráöntjük a száraz alapanyagokra.

Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a joghurtot. Végül beleöntjük a citromlevet és a vizet.

Egy kanál segítségével összeforgatjuk a masszát, majd simára dagasztjuk egy Assistent robotgépben. A lényeg, hogy egy laza állagú picit ragacsos tésztát kapjunk, ami a kelés során szépen formálhatóvá és levegőssé válik.

Megnézem az Assistent robotgépeket

A tésztát körülbelül fél óráig pihentetjük, majd kinyújtjuk  és 8 cikkre felvágjuk. A kapott háromszögeket a tetejüknél fogva feltekerjük, hogy kifli formát kapjunk.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és sütés előtt még 10 percet pihentetjük. Időközben előmelegítjük a sütőt.

Gőzfunkciós sütőben SteamBake programon 180°C-on 40 percig sütjük, majd kivesszük és olívaolajjal megkenjük a tetejét. Ezután visszatesszük még 5 percre.

Megnézem a SteamBake sütőket

Megjegyzés: a tészta összekeverésénél nem baj, ha kicsit lágyabb a tészta ez a pihentetés alatt még szilárdul.

További finom recepteket talál az Adri’s Kitchen oldalán

Bővebben