Kovászos kenyér

Kovászos kenyér

Kovászos kenyér

(Forrás: Street Kitchen)

Kovász készítése

1. nap : Egy befőttes üvegben elkeverünk 1 teáskanál lisztet 2 teáskanál vízzel. A tetejét lazán rátesszük, és szobahőmérsékleten 48 órán át pihentetjük.

2-5. nap: Minden nap beleteszünk 1 teáskanál lisztet és 2 teáskanál vizet a keverékünkbe. Ez a kovász “etetése”. Az erjedés következtében napról napra több buborékot fogunk látni.

A kovász tárolása:

Hosszú évtizedekig képes életben maradni a kovász, ha hűtőben tároljuk, és minden héten „megetetjük”: Kivesszük a hűtőből, és súlyával azonos mennyiségű lisztet és 20 %-kal kevesebb vizet keverünk hozzá.

Sütés előtt:

Minden sütés előtt “meg kell etetni” a kovászt. 100 g kovászhoz hozzákeverünk 100 g lisztet és 80 g vizet. Ebből a keverékből 2 evőkanálnyit mindig visszateszünk a hűtőbe, hogy maradjon kovász a következő sütésre is. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük, ez nyáron 5-6 óra, télen akár 12-16 óra is lehet.

Bővebben

Hozzávalók

(A kenyérhez)

520 g BL80 liszt 

60 g teljes kiőrlésű liszt 

400 ml víz 

250 g kovász

15 g só

 

Elkészítés

A liszteket és a vizet összekeverjük, majd letakarva 1 órán át pihentetjük. Ezalatt a lisztszemcsék magukba szívják a vizet, részben ettől lesz rugalmas a tészta.

Hozzáadjuk a kovászt, elkezdjük beledolgozni a keverékbe. Végül jöhet a só, és alaposan összegyúrjuk a tésztát egy Assistent robotgéppel. Így könnyedén és gyorsan megkapjuk a megfelelő állagot. A tésztát olívaolajjal kikent keverőtálba helyezzük, és 2 órán át pihentetjük. 40 percenként meghajtogatjuk, az óramutató járásával megegyezően.

Megnézem az Assistent robotgépeket

A tésztát lisztezett felületre borítjuk, négyszög alakúra formázzuk, de óvatosan, nehogy kilyukadjanak a buborékok. A tészta széleit középre hajtjuk, amíg jellegzetes cipó formát kapunk. Jól lezárjuk a cipó alját, majd illesztéssel felfelé lisztezett konyharuhával bélelt kerek kosárba/tálba helyezzük. Letakarjuk, és 2,5-3 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezt követően az ujjunkkal kicsit benyomjuk a tésztát, hogy lássuk, megkelt-e rendesen: ha a tészta egyből visszaugrik, még nem kelt meg; ha beesik, akkor túlkelt; ha rugalmasan visszaugrik, de egy picit ott marad az ujjunk nyoma, akkor süthetjük. 

A sütőt tepsivel együtt előmelegítjük 230 fokra, és bekapcsoljuk a SteamBake funkciót.

Megnézem a SteamBake sütőket

A kenyeret óvatosan kiborítjuk egy lisztezett vágódeszkára. Segíthetjük a kezünkkel, hogy szépen kijöjjön. Lisztet szitálunk a tetejére, majd egy éles késsel vagy pengével határozottan bemetsszük, hogy sülés közben keletkező gőz szabadon távozhasson. A vágódeszkát lapátként használva becsúsztatjuk a kenyeret a tepsire, a sütőtér aljában lévő medencébe pedig 1 dl vizet locsolunk. SteamBake programon 20 percig sütjük, majd 210 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és további 35 percig sütjük.

Öntöttvas edényben így készítjük: a sütőt az edénnyel együtt felmelegítjük 230 fokra.  A kenyeret sütőpapírra borítjuk, bemetsszük. Az edényt kivesszük a sütőből, a kenyeret sütőpapírostul belecsúsztatjuk, rátesszük a tetejét. 30 percig sütjük, majd 10 percig fedő nélkül pirítjuk.

További péksüti recepteket talál a Street Kitchen oldalán

 

 

Bővebben