Hajtogatott pogácsa

Hajtogatott pogácsa

Hozzávalók

30 darabhoz

 

500 g liszt

250 g puha vaj

300 ml tejföl

2 tojás + 1 a kenéshez

100 ml tej

1 ek. cukor

25 g friss élesztő

100 g reszelt cheddar sajt

+ egy kevés a szóráshoz

Elkészítés

A vajat, a reszelt sajtot és a 100 g lisztet addig keverjük, amíg homogén masszát kapunk. Az élesztőt langyos, cukros tejben kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A maradék lisztet elkeverjük a sóval, majd a felfutott élesztővel és tejjel. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, majd összedolgozzuk. Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.

MEGNÉZEK EGY ASSISTENT ROBOTGÉPET

A tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a sajtos krémmel, visszahajtjuk rá a tészta széleit, hogy a krémet teljesen betakarja, majd mint egy levelet, két hajtással összehajtjuk. Fóliába csomagoljuk, és egy órára huzatmentes helyre félretesszük. Ha letelt az egy óra, kinyújtjuk, 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és újra összehajtjuk. Ismét fóliába csomagoljuk, és 20 percig pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük — tehát összesen négyszer hajtogatjuk a tésztát. Végül 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a tésztát.

A tetejét megkenjük felvert tojással, és reszelt sajtot szórunk rá. 200 fokra előmelegített sütőben, gőzprogramon 20 perc alatt készre sül.

MEGNÉZEK EGY GŐZ FUNKCIÓS TŰZHELYET

 

 

Elkészítési idő: 1 óra

Pihentetés: 2 óra