Francia parasztkenyér

Francia parasztkenyér

Francia parasztkenyér

(Forrás: Ormós Gabriella, Kovászlabor)

Hozzávalók

(kb. 1 kilós veknihez)

180 g kovász 

370 g víz

540 g BL80 kenyérliszt

45 g teljes kiőrlésű búzaliszt

40 g joghurt (helyettesíthető tejföllel, aludttejjel vagy  vízzel)

23 g Himalaya só (13g normál só)

Elkészítés

A liszteket és a vizet összegyúrjuk épp annyira, hogy a liszt ne maradjon száraz. Letakarjuk és kb. 60 percen át állni hagyjuk. Hozzáadjuk a kovászt valamint a joghurtot, és egy Assistent robotgépben elkezdjük dagasztani. Pár perc dagasztás után, megsózzuk. Addig dagasztjuk, míg a tészta összeáll és a felülete szép sima lesz.

Megnézem az Assistent robotgépeket

Miután összeállt a tészta gömbölyítjük, és fedett, kiolajozott tálban pihentetjük 3-4 órán át. 45 percenként meghajtogatjuk, vagyis megfogjuk a tészta szélét, kicsit megnyújtjuk és középre hajtjuk, ezt pedig 90 fokonként ismételjük.

Amikor a tészta kellően megkelt, óvatosan kiborítjuk a pultra. Finom mozdulatokkal legömbölyítjük, majd az aljával lefelé a pultra helyezzük és 20-30 percig ismét pihentetjük. Amíg a tészta pihen, kilisztezzük a szakajtót vagy a tálat.

Finom mozdulatokkal megformázzuk a tésztát, és aljával felfelé beletesszük a szakajtóba/konyharuhával kibélelt tálba.

Letakarjuk és szobahőmérsékleten kelesztjük, hogy kb. a kétszeresére nőjön.

Sütés előtt 1 órával a sütőt felmelegítjük legalább 230 fokra a sütőedénnyel együtt.

Egy nagyobb vágódeszkára sütőpapírt teszünk, vagy belisztezzük a deszkát, majd kiborítjuk rá a tésztát.

Nem árt a borítás előtt kézzel kicsit segíteni, hogy a tészta szépen el tudjon válni a szakajtó lisztezett felületétől. A konyharuhánál ilyen gond nincs, ott majd nagyon óvatosan kell leszedni a kenyér tetejéről, hogy lehetőleg ne sérüljön a felület.

Pengével kb. 0,5-1 cm mélyen néhány helyen bevágjuk a kenyér tetejét.

Sütés előtt 15 perccel beállítjuk a SteamBake programot, és 1 dl vizet öntünk a SteamBake sütő aljában lévő medencébe. Használjunk sütőkesztyűt, mert forró a sütőtér!

A veknit a forró sütőfelületre csúsztatjuk. Ha vaslábasban sütünk, akkor a sütőpapír széleit fogva óvatosan belehelyezzük az edénybe a tésztát és rátesszük a fedőt.

Megnézem a SteamBake sütőket.

A kenyeret 40-45 percig sütjük. Ha vaslábasban sütjük, 20 perc elteltével, levesszük a tetejét, és úgy sütjük tovább a kenyeret.

A kenyér elkészítéséhez további hasznos információt talál itt.

Bővebben