A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet, a cukrot, egy csipet sót, a fűszereket, a citrom- és a narancshéjat egy nagy tálban összekeverjük.
A lisztes keverékhez adjuk az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Assistent robotgépben dagasztani kezdjük, és közben belekeverjük a magvakat és aszalt gyümölcsöket. Addig dagasztjuk, amíg selymes és rugalmas tésztát kapunk.
Megnézem az Assistent robotgépeket
Ha megfelelő a tészta állaga kiolajozunk egy tálat, és beleborítjuk a tésztát. Folpackkal lefedve meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, és 12 db azonos méretű bucit formálunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket (egymástól távolabb, hogy legyen helyük dagadni), és 30 percig kelesztjük.
A zsemléket megkenjük tojással, majd elkészítjük a kereszt alapot.
A lisztet vízzel simára keverjük úgy, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. A sűrű masszát beletöltjük egy habzsákba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljuk meg a zsemlékre a keresztet.
A SteamBake sütő aljában lévő medencébe vizet öntünk, a sütőt 200 fokra előmelegítjük SteamBake programon, majd 20-25 perc alatt pirosra sütjük a gyümölcsös zsemléket.
Megnézem a SteamBake sütőket
Amíg a zsemlék sülnek elkészítjük a mázat. A vízből és a cukorból indukciós főzőlapon, alacsony hőfokon sziruposra főzzük a cukrot a vízben, majd a kész zsemléket megkenjük vele.
Megnézem az indukciós főzőlapokat
Meggy dzsem
A hozzávalókat indukciós főzőlapon felforraljuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Tálalás
Vajjal és meggydzsemmel tálaljuk az édes bucikat.
További finom recepteket talál az Adri’s Kitchen oldalán