Angol zsemle (Hot Cross Bun)

Angol zsemle (Hot Cross Bun)

Angol zsemle (Hot Cross Bun)

(Forrás: Adri’s Kitchen)

Hozzávalók

Tésztához

500 g liszt

250 ml tej

25 g friss élesztő

40 g  vaj

1 db tojás

150 g cukor

2 tk fahéj

1 tk őrölt szegfűszeg

1 db citrom reszelt héja

1 db narancs reszelt héja

1 zacskó mandula és aszalt gyümölcs keverék

 

Kereszthez

3 csapott evőkanál liszt

2-3 ek. víz

 

Mázhoz

1 dl víz

4 ek. porcukor

 

Meggydzsemhez

35 dkg fagyasztott magozott meggy

15 dkg cukor

1 tk. fahéj

1 db citrom reszelt héja

 

Egyéb

1 db tojássárgája

1 ek. víz

1 ek. olaj

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd 15 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet, a cukrot, egy csipet sót, a fűszereket, a citrom- és a narancshéjat egy nagy tálban összekeverjük.

A lisztes keverékhez adjuk az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Assistent robotgépben dagasztani kezdjük, és közben belekeverjük a magvakat és aszalt gyümölcsöket. Addig dagasztjuk, amíg selymes és rugalmas tésztát kapunk.

Megnézem az Assistent robotgépeket

Ha megfelelő a tészta állaga kiolajozunk egy tálat, és beleborítjuk a tésztát. Folpackkal lefedve meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, és 12 db azonos méretű bucit formálunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket (egymástól távolabb, hogy legyen helyük dagadni), és 30 percig kelesztjük.

A zsemléket megkenjük tojással, majd elkészítjük a kereszt alapot.

A lisztet vízzel simára keverjük úgy, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. A sűrű masszát beletöltjük egy habzsákba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljuk meg a zsemlékre a keresztet.

A SteamBake sütő aljában lévő medencébe vizet öntünk, a sütőt 200 fokra előmelegítjük SteamBake programon, majd 20-25 perc alatt pirosra sütjük a gyümölcsös zsemléket.

Megnézem a SteamBake sütőket

Amíg a zsemlék sülnek elkészítjük a mázat. A vízből és a cukorból indukciós főzőlapon, alacsony hőfokon sziruposra főzzük a cukrot a vízben, majd a kész zsemléket megkenjük vele.

Megnézem az indukciós főzőlapokat

Meggy dzsem

A hozzávalókat indukciós főzőlapon felforraljuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Tálalás

Vajjal és meggydzsemmel tálaljuk az édes bucikat.

További finom recepteket talál az Adri’s Kitchen oldalán


Bővebben