Szirupos-meggyes pite csokoládéval

Egy falat inspiráció egy klasszikus vendégváróhoz, a juhtúrós pogácsához 

Lehetőség szerint süsse PlusSteam (extra gőz) vagy alacsony páratartalmú gőzprogramon, így jó magasra feljön, és szépen elválnak a rétegek.

 

Hozzávalók

30 cm-es piteformához

 

A tésztához:

600 g liszt

2 tk. sütőpor

2 csipet só

240 g hideg, kockára vágott vaj

4 tojássárgája

2 tk. vaníliakivonat

4 ek. víz

 

A töltelékhez:

1 kg meggy (fagyasztott, vagy friss)

4 ek. balzsamecet

1 tk. őrölt fahéj

2 csipet só

200 g cukor

100 g apróra vágott étcsoki vagy étcsokipasztilla

1 tojás a kenéshez

cukor a szóráshoz

Elkészítés

1) Összeállítjuk a tésztát

A lisztet a sütőporral, sóval, vaníliakivonattal és a vajjal morzsalékosra dolgozzuk, majd hozzákeverjük a tojássárgákat és annyi hideg vizet amennyitől szép, gyúrható tésztát kapunk. A tésztát fóliába csomagolva 15 percig pihentetjük a hűtőben.

1) Elkészítjük a tölteléket

A töltelékhez a meggyet a cukorral, balzsamecettel, fahéjjal, és a sóval sziruposra főzzük. A tésztát kivesszük a hűtőből, és levágjuk az harmadát. A maradék tésztát kinyújtjuk, pár cm-rel nagyobbra mint a forma és a nyújtófa segítségével beleemeljük a formába. Kicsit belenyomkodjuk, levágjuk a lenyúló széleket, ráöntjük a meggyes tölteléket és megszórjuk a csokipasztillával.

1) Sütés és díszítés

A maradék ⅓ tésztát kinyújtjuk, kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk és berácsozzuk vele a pite tetejét. Lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk cukorral és 180 fokos, gőzös sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük a pitét.

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.