Kakaós csiga

Kakaós csiga

Kakaós csiga

Hozzávalók

12 darab kakaós csigához

60 dkg liszt

3,5 dl tej

30 g élesztő

50 g cukor

10 g só

30 dkg vaj

25 dkg cukor

10 dkg kakaó

Elkészítés

A vajat közepesen keményre hűtjük, és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú téglalapot formázunk belőle. Visszatesszük a hűtőbe.

A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a cukor felét, és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk, és 10 percre félretesszük).

A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt, és egy Assistent robotgépben simára dagasztjuk.

Megnézem az Assistent robotgépeket

A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen.

A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. Összehajtjuk mint egy levelet, és a hűtőbe tesszük.

1/2 óránként kinyújtjuk, és újra összehajtjuk – összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást.

A három hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk, kissé bevizezzük, és megszórjuk a kakaóval elkevert cukorral. Ügyeljünk rá, hogy a tészta szélénél 1 cm szabad felületet hagyjunk, amit utólag kicsit bevizezünk, és ezzel tapasztjuk össze a tekercs végét.

Feltekerjük, és korongokat vágunk belőle.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és vizes kézzel kicsit lenyomkodjuk. 2 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten.Ha nagyon felpúposodtak, a csigák közepét ismét lenyomkodjuk, majd 200 fokra előmelegített gőzsütőben, alacsony páratartalmú gőzprogramon, 20 perc alatt készre sütjük.

Megnézem a gőzsütőket

Bővebben