Jeruzsálemi kalács



Egy falat inspiráció egy fantasztikus csokis kalácshoz

Amikor megsült, locsolja meg bőven sziruppal, sőt, egy kis narancsvirág vizet is keverhet hozzá. Ettől finom, könnyű virágos íze lesz a kalácsnak. Lehetőség szerint süsse PlusSteam (extra gőz) vagy alacsony páratartalmú gőzprogramon a kalácsot, így szépen megemelkedik a tészta és könnyű állagú lesz.

Hozzávalók 2 kalácshoz   

A kelt tésztához:

550 g liszt, 100 g cukor, 2 ek szárított élesztő, 1 tk só, 3 tojás, 120 ml hideg víz, 150 g puha vaj

A töltelékhez:

150 g étcsokoládé, 120 g vaj, 50 g porcukor, 30 g cukrozatlan kakaópor, 100 g durvára vágott dió, 1 tk só

A sziruphoz:

250 g cukor, 150 ml víz

Elkészítés

1) Összeállítjuk a tésztát

A tésztát legjobb, ha már előző este összeállítjuk. A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, cukrot, élesztőt, sót, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, egy éjszakára hűtőbe rakjuk (4-12 órára). Reggelre megkel - nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapjunk.

2) Elkészítjük a tölteléket

A tölteléket elég akkor elkészíteni, amikor a tészta megkelt. Egy közepes tálba tesszük a csokoládét és a vajat, majd vízgőz fölött felolvasztjuk. Egy kis tálban csomómentesen összekeverjük a porcukrot, kakaóport és a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajas csokoládét és összekeverjük.

3) Fonjuk és sütjük

A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett deszkán 30x40 cm-es méretűre nyújtjuk, megkenjük a csokis töltelék felével és megszórjuk a durvára vágott dió felével. Az egyik hosszú oldalától indulva feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Óvatosan átrakjuk egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik kalácsot is. Huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben, gőzprogramon 30 percig sütjük.

4) Meglocsoljuk a sziruppal

Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet, éppen csak addig, amíg a cukor felolvad, majd langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsokat, még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Fontos, hogy a teljes szirupmennyiséget oszlassuk el a kalácsokon. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.