Házi bagel

 

Egy falat inspiráció

egy lyukas zsömléhez

Ami csodás ízekkel van töltve. A bagel formában inkább fánk, ízre inkább zsömle, de az igazság a kettő között van. Édeskés, dús tészta, amibe öröm beleharapni.

Hozzávalók 

(7 darab bagelhez)

A tésztához:

60 dkg liszt, 3 dl langyos víz, 15 g élesztő, 2 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál étolaj

A főzővízhez:

5 liter víz, 1 evőkanál méz, 2 teáskanál só

A kenéshez:

1 kissé felvert tojás
szezámmag és egész mák a szóráshoz

Elkészítés

1) Tésztagyűrűket készítünk 

A lisztet a robotgép keverőtáljába tesszük, hozzáadjuk a 3 dl langyos vizet, a 15 gramm élesztőt, 2 teáskanál sót, 1 evőkanál cukrot és 1 teáskanál olajat. A dagasztókarral ruganyos tésztát dagasztunk. Meleg, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük a tésztát. Ezután gyúródeszkán lazán átgyúrjuk, és 7 részre vágjuk. Minden darabból kb. 20-25 cm hosszú hengert sodrunk, majd az ujjainkon körbetekerve összedolgozzuk a henger két végét. Az így kapott gyűrűket letakarva további 10 percet kelesztjük.

2) Megsütjük a bageleket 

Közben a vizet a mézzel és a sóval felforraljuk, és a megkelt tésztagyűrűket kettesével, oldalanként 30-30 másodpercig főzzük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük őket tojással, meghintjük szezámmaggal vagy mákkal, és 220 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A forró bageleket egy konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.