Mit tesz az Electrolux a fenntarthatóság érdekében?

Utoljára frissítve 2021. 05. 13. 6:55

Probléma

Mit tesz az Electrolux a fenntarthatóság érdekében?

Megoldás

Egy fenntarthatóbb életért dolgozunk

 

Svéd gyökereinkből kiindulva életszemléletünkhöz szorosan hozzátartozik a természet szeretete és a környezettudatosság. Hiszünk a fenntarthatóbb életben, így mindent megteszünk azért, hogy egy tiszta és egészséges földet hagyjunk magunk után a jövő generáció számára. Ezért dolgoztuk ki a „For the Better 2030” fenntartható fejlődés stratégiát, amelyben meghatároztuk azokat a feladatokat, amelyeket a kitűzött célok elérése érdekében teljesíteni fogunk.

 

Még fenntarthatóbb megoldások

A termékek fejlesztése során olyan megoldásokat keresünk, melyek segítenek a fogyasztóknak a fenntarthatóbb életmód kialakításában. Amellett, hogy készülékeink használatával az emberek energiát és vizet takaríthatnak meg, segítünk nekik gondoskodni ruháikról, hogy azok sokáig jó formában maradjanak, és hosszú ideig hordhassák őket. Intuitív konyhai megoldásaink tervezésekor az alapanyagok eltarthatósága, a jó ízek és a főzés élménye vezérel minket. Porszívóinkat és levegőtisztító készülékeinket pedig úgy fejlesztjük, hogy mindenki kényelmesen és gyorsan tisztán tarthassa otthonát. 

Készülékeink a lehető legnagyobb részben újrahasznosíthatóak, miután lecserélik őket. 

Hiszünk abban, hogy a változást saját életünkben, működésünkben kell kezdeni. Éppen ezért a legmagasabb szintű követelményeket támasztjuk magunkkal és beszállítóinkkal szemben, hogy vállalkozásunk környezetbarát és etikus legyen. Ezzel a fenntarthatóbb jövő formálásának részeseivé válunk.

Folyamatosan fejlesztjük gyártás technológiáinkat is. 2020-ban 6800 tonna újrahasznosított műanyagot használtunk fel a gyártási folyamatok során. 

Európai gyárainkban már megszüntettük az eldobható műanyag edények használatát, például a műanyag palackokat, evőeszközöket, csészéket, és az élelmiszer tároló dobozokat, és újrahasznosítható vagy komposztálható anyagokból, például kartonból, papírból és bio-műanyagból készült eszközökre cseréltük őket.

Elkötelezetten dolgozunk azon, hogy 2030-ra karbon-semleges vállalattá váljunk. Fokozatosan növeljük a megújuló energia arányát és csökkentjük a fosszilis üzemanyagok használatát. Az energia hatékonyabb felhasználásán is dolgozunk. 2015 óta több mint 70% -kal sikerült csökkentenünk gyáraink CO2-kibocsátását.

 

Etikusan járunk el, tiszteletben tartjuk az emberi jogokat és törekszünk a sokszínűségre. Megalkottuk etikai kódexünket, amely minden munkatársunkra vonatkozik, és amely hatással van üzleti partnereinkkel szemben támasztott elvárásainkra.

 

A környezetvédelmi követelményeket kiterjesztettük beszállítóinkra is. A főbb alapanyag beszállítóink 74% -a már elkötelezte magát a CO2-kibocsátás nyilvánossá tétele és annak szisztematikus csökkentése mellett. Dolgozunk a szállítással járó CO2-kibocsátás csökkentésén is, ideértve a vasúti és az intermodális szállítást is. Így 2015 óta sikerült 24% -kal csökkentenünk az áruszállításból származó CO2-kibocsátást.

 

 

Még fenntarthatóbb életmód

 

Vállalati értékeink között kiemelt helyet foglal el a fenntarthatóság. Éppen ezért valljuk, hogy az életmód megfelelő formálásával magasabb színvonalú életminőséget teremthetünk. Miközben a legjobb háztartásigép gyártó vállalattá válunk, szeretnénk a lehető legtöbb embert inspirálni, illetve lehetővé tenni számukra, hogy fenntarthatóbb életet éljenek.

 

Fenntartható táplálkozás

 

Elkötelezettek vagyunk a fenntartható táplálkozás mellett. A 2016-ban Electrolux Food Foundation néven létrehozott alapítványunk olyan globális élelmezési problémák megoldását támogatja, mint az éhezés, az alultápláltság és az élelmiszerpazarlás.

 

Magyarországon többek között a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel dolgozunk együtt céljaink elérésén. 2020-ban közös munkánk eredményeként 152 millió forint értékben, 160 tonna élelmiszeradományt juttattunk el 7200 rászorulónak.

 

 

Fenntartható ruhaápolás

 

Évente körülbelül 93 milliárd m³ vizet használnak fel a ruhaiparban új ruhák gyártásához. Emellett a ruhák előállítása során mintegy 1,2 milliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe. Még ennél is rosszabb, hogy a textíliák gyártásához felhasznált anyagok csak kevesebb mint 1% -át hasznosítjuk újra, és több millió tonna ruha kerül a szemetesbe.

 

Szeretnénk ezen is változtatni. Az, ahogy ruháinkkal bánunk, jelentős hatással van környezetünkre. Ha hosszabb ideig hordjuk őket (nem dobjuk ki idő előtt), azzal máris megtettük az első lépést a környezettudatosabb életmód felé. Ezért olyan mosógépeket és szárítógépeket tervezünk, amelyek segítenek hosszú ideig megőrizni a ruhák eredeti formáját, hogy ezzel is csökkentsük a környezetterhelést.

 

Ott vagyunk a Dow Jones Fenntarthatósági Világindexén

Mindig a változás élvonalában járunk. Büszkék vagyunk rá, hogy évek óta őrizzük iparági vezető pozíciónkat a tartós fogyasztási cikkek kategóriájában a Dow Jones Fenntarthatósági Világindexén (DJSI World). Amellett, hogy 12 egymást követő évben kaptuk meg az elismerést, 2018-ban Gold Class diíjat is kaptunk, melyet csak a legjobban teljesítő cégek 1 százalékának ítélnek oda.

https://www.electroluxgroup.com/sustainabilityreports/2020/reporting-framework/awards-and-recognitions/

Ha szeretne többet tudni a fenntartható fejlődés stratégiánkról, kérjük, olvassa el jelentésünket: https://www.electroluxgroup.com/en/category/sustainability/sustainability-reports/