Segítség az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

Utoljára frissítve 2021. 02. 10. 13:25


Tudta, hogy az összes vásárolt élelmiszer 1/3-át kidobjuk? Mi lenne, ha a hulladékot ízletes finomságokká varázsolná?


Elkerülhető az élelmiszer-pazarlás?

Az élelmiszer-pazarlás két fő oka elsősorban a vízveszteség és a termékek fonnyadása. Ez megváltoztatja a termékek megjelenését és szerkezetét. Hulladékunkat három kategóriába lehet osztani: elkerülhető, elkerülhetetlen és esetleg elkerülhető.

A hulladék 60%-a elkerülhető - olyan élelmiszerek, amelyeket elfogyaszthattunk volna, ha jobban kezelnénk azokat.
19% elkerülhetetlen - olyan dolgok, mint a teafilterek és a csirkecsontok.


Receptek az élelmiszer-pazarlás csökkentésére

A hulladék 20%-át lehet elkerülhetőnek besorolni. Ide tartoznak az itt látott ételek; a burgonyahéj, a brokkoli szár és a levágott levelek.

Ezek ehetők és élvezhetők, ha megfelelően készítik el őket. Így alakíthatja át ezeket a hulladékokat ízletes finomságokká:

Burgonyahéj chips

Céklalevél pesto

Brokkoli szár saláta


Gyakorlati útmutató - a legjobb feltételek a különféle ételekhez

  • A hűtőszekrény hátuljától az elejéig haladva úgy rendezze el a romlandó termékeket, hogy az elsőként felhasználandók legyenek a legjobban láthatók.
  • Tekerje fóliába az erős szagú vagy magas nedvességtartalmú élelmiszereket.
  • A gyümölcsöket és zöldségeket a frissentartó fiókokban tárolja, melyekben a benntartott nedvesség hosszabb ideig megőrzi az élelmiszer minőségét. A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett kell tárolni.
  • Légmentesen tekerje fóliába a nyers húsokat és a baromfihúst, hogy ne lépjen fel szivárgás, és hogy az egyéb élelmiszerek vagy felületek ne szennyeződjenek. A két napnál hosszabb ideig tárolt húst le kell fagyasztani.
  • Vaj és sajt: ezeket légmentesen záró edényekbe kell helyezni, vagy alumínium fóliába kell tekerni, illetve polietilén tasakokba kell csomagolni, hogy a lehető legjobban el legyenek zárva a levegőtől.
Értékelje a termékét
Értékelje a termékét

Fontos számunkra véleménye. Értékelésével megkönnyítheti mások választását, nekünk pedig segít abban, hogy még jobb gépeket tervezzünk.