Ízletes hal a gőzsütőből - minden alkalommal

Utoljára frissítve 2022. 05. 25. 8:56

Gőzsütőben halat sütni rendkívül egyszerű. A gőz frissen tartja a halakat, húsuk ízletes marad. Gyorsabb és könnyebb, mint gondolná.Ízletes hal minden alkalommal

Halat alacsony hőfokon érdemes sütni, főleg, ha halfilét készít. A filé párolásakor állítsa be a sütőt 80 °C körüli értékre. A halak párolásának időtartama függ a beállított hőmérséklettől és a halak belső hőmérsékletétől. A séfek javasolják a maghőmérő használatát, mert így egyszerűen követhető, hogy áll a hal belső hőmérséklete.

Mindenkinek más a kedvence, ezért azt javasoljuk, hogy válasszon ízlése szerint halat, és kísérletezze ki, melyik elkészítési móddal ízlik Önnek a legjobban. Tipp: Csomagolja be a filét sütős előtt pl. káposztába, svájci mángoldba vagy tengeri moszatba. A csomagolás előtt dörzsölje be a halat fűszerekkel és olajjal, hogy még ízletesebb legyen.


Egész hal

Ha egész halat süt gőzben, magas vagy közepes páratartalmú beállítást használjon. Ha lassan süti, akkor nem esik szét a hal.

Hal hollandi mártással

Ha mártás készít pástétomhoz vagy a húsgombóchoz, készítse gőzben! A gőzpárás sütőtér ideálisabb környezet, mint a főzőlapon lobogó víz.   A hollandi mártás textúrája nagyon érzékeny, ha gőzt használ biztos lehet benne, hogy nem esik szét, vagy nem csomósodik össze.Recept: Tengeri sügér sós kéregben

Hozzávalók két fő részére

2 egész tengeri sügér (egyenként 400 gr)

Hozzávalók a fűszeres sóhoz

2 kg durva szemű tengeri só

1 citrom

10 szem rózsabors (szárított)

20 g vegyes fűszernövény (zsálya, rozmaring és kakukkfű stb.)

Sütéshez: Zománcozott tepsi

Tálaljuk ízlés szerinti körettel, pl. sült burgonyával, sült vagy párolt zöldséggel


Fűszeres só készítésének lépései:


Mossa meg, és  törölje szárazra a fűszernövényeket, majd aprítsa fel őket.


Egy tálban keverje össze a fűszernövényeket a tengeri sóval, a reszelt citrommal (csak a sárga részt reszelje le) és a rózsaborssal.


Helyezze a keveréket egy tepsire, és süsse 120 °C-on Alsó + felső sütés programon 40 percig, majd hagyja lehűlni.


A sós tengeri sügér sütésének lépései:


Távolítsa el a hal belsőségeit (a pikkelyeket hagyja meg), mossa le folyó víz alatt, és alaposan törölje le.


A tálca aljára öntsön egy réteg sót, tegye rá tengeri sügért, és takarja be a maradék sóval.A sütő beállítása: A sütőtől függően (Steamify®-al vagy anélkül)


- Párolja 130 °C-on 20 percig a 2. polcszinten  vagy 

- magas páratartalomú gőzprogramon 130 °C-on 20 percig, a 2. polcszinten


Nagyszerű ízek egyszerűen 

A SteamBoost®  sütőkben három féle gőzprogramot választhat. 2 kombinált gőzprogramot, melyeken különböző arányban keveredik a gőz és a forró levegő, attól függően, hogy mit süt. Valamint a 100% gőz programot, mely ideális zöldségek vagy halak párolásához.


Megnézem a SteamBoost® sütőket


Értékelje a termékét
Értékelje a termékét

Fontos számunkra véleménye. Értékelésével megkönnyítheti mások választását, nekünk pedig segít abban, hogy még jobb gépeket tervezzünk.