Hogyan lehet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást?

Utoljára frissítve 2022. 05. 11. 9:21


Tudta, hogy a megvásárolt élelmiszerek 1/3-át kidobjuk? Mi lenne, ha a maradékból finom fogásokat készítene?


Elkerülhető az élelmiszer-pazarlás?

Az élelmiszer-pazarlás két fő oka a zöldségek és gyümölcsök kiszáradása és a fonnyadása. Ezek a folyamatok megváltoztatják az élelmiszerek megjelenését és állagát. Az élelmiszer hulladékot három kategóriába lehet osztani: megmenthető, menthetetlen és esetleg megmenthető.

A hulladék 60%-a megmenthető - ezek olyan élelmiszerek, amelyeket elfogyaszthattunk volna, ha leleményesebbek vagyunk.
19%-a menthetetlen - ilyenek a teafilterek és a csirkecsontok.


Receptek az élelmiszer-pazarlás csökkentésére

Az élelmiszer hulladék 20%-át meg lehet menteni. A  burgonyahéj, a brokkoli szár és bizonyos zöldségek levágott  levelei ehetőek, ha megfelelően készíti el őket. Így alakíthatja át ezeket a "hulladékokat" ízletes finomságokká. Készíthet pl. burgonyahéj chips-et, céklalevél pesztót vagy brokkoli szár salátát.


Gyakorlati útmutató az élelmiszerek megfelelő tárolásához a hűtőszekrényben

  • A hűtőszekrényben kerüljenek előre a leghamarabb lejáró szavatosságú és a gyorsan romló ételek.
  • Tekerje fóliába az erős szagú vagy magas nedvességtartalmú élelmiszereket.
  • A gyümölcsöket és zöldségeket tárolja a frissentartó fiókokban, melyekben magasabb páratartalom, így hosszabb ideig megőrzi az élelmiszer a minőségét. A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget alacsony hőmérsékleten és magas páratartalmú helyen kell tárolni.
  • Tekerje szorosan fóliába a nyers húsokat, hogy ne szivárogjon belőlük a nedvesség. Így nem szennyezik az egyéb élelmiszereket és a hűtőpolcokat. A két napnál hosszabb ideig tárolandó húst le kell fagyasztani.
  • Vaj és sajt: ezeket légmentesen zárható edényekben, alufóliában vagy műanyag tasakban érdemes tárolni, hogy a lehető legjobban el legyenek zárva a levegőtől.
Értékelje a termékét
Értékelje a termékét

Fontos számunkra véleménye. Értékelésével megkönnyítheti mások választását, nekünk pedig segít abban, hogy még jobb gépeket tervezzünk.