Hogyan lehet hosszabb ideig megőrizni az élelmiszerek frissességét

Utoljára frissítve 2022. 08. 22. 16:43


A friss ételt frissen tartani a hűtőben, időnként kihívást jelent. Adunk Önnek néhány tippet, hogyan őrizheti meg hosszabb ideig élelmiszerei frissességet.


Hogyan lehet frissen tartani a spárgát?

A spárga kiszáradását úgy kerülheti el, hogy levágja a szárak végét, majd egy befőttes gumival összeköti a szárakat (kb. 3 cm-re a végüktől). Töltsön egy kevés vizet egy pohárba, állítsa bele a spárgát, majd lazán takarja le egy műanyag zacskóval. Így akár 7 napig roppanósak maradnak a zöldségek.


Hogyan lehet megőrizni a burgonya frissességét?

A burgonya szereti a hűvös (10-20 °C) környezetet. Tipp: a lehető legjobb, ha a burgonyát papírtasakban vagy perforált műanyag zacskókban tárolja, fénytől védve. Ne tárolja a burgonyát a hagyma mellett, mert a belőle kiáramló gázok felgyorsítják a burgonya romlását. Ha a fentieket betartja, a burgonya hosszú ideig megőrzi frissességet.

Hogyan lehet frissen tartani az avokádót?

Az érett avokádót a hűtőben kell tárolni mivel a hideg megállítja az érési folyamatot. Az éretlen avokádót először tegye a konyha pultra, amíg teljesen megérik. Hűtve 7-10 napig még eláll. Fontos tipp: Ha gyorsan szeretné felhasználni, tegye egy műanyag zacskóba a pultra, így felgyorsítja az érési folyamatot.


Hogyan lehet frissen tartani a tojást?

Annak érdekében, hogy a tojások hosszabb ideig megőrizzék frissességüket, fontos, hogy megfelelő tároló dobozban tartsa őket, így elkerülhető, hogy nedvesség és egyéb szennyeződés érje. A tojásokat ideális hűvös helyen, 4-20 °C körüli hőmérsékleten tárolni. Így a tojások 3-5 héten keresztül megőrzik frissességüket a hűtőben.Hogyan lehet frissen tartani a brokkolit?

A brokkoli a hűtőszekrény zöldségesfiókjában tárolható a leghosszabb ideig. Így akár 7-14 napig megőrzi eredeti frissességét. Ha le akarja fagyasztani a friss brokkolit, akkor először szedje rózsáira, majd tegye forrásban lévő vízbe 2-3 percre, és azonnal hűtse le hideg / jeges vízben. Majd tegye zacskóba és légmentesen zárja le, így akár 3-6 hónapig is tárolhatja.

Hogyan lehet frissen tartani a salátát?

A salátát leginkább a hűtőszekrény zöldségfiókjában célszerű tárolni, mert ott magas a páratartalom (azokban a készülékekben, ahol ez szabályozható) – ez minden salátafélére érvényes. Ha nem szabályozható a páratartalom a fiókban, mossa le a salátát, tekerje be papírtörlőbe, és tegye jól zárható dobozba.


A zöldségtároló fiók

A zöldségtároló fiók a legjobb hely a zöldségek és gyümölcsök tárolásához. A zöldségek hosszabb ideig megőrzik frissességüket a gyümölcsök pedig ízletesek és zamatosak maradnak. A zöldségtároló fiókban megfelelő a páratartalom, ezért az élelmiszerek megőrzik nedvességtartalmukat (nem száradnak ki). 

Tárolja a zöldségfiókban: zöldsaláta, sárgarépa, zöldbab, brokkoli, gomba

Ne tárolja a zöldségfiókban (a nem megfelelő hőmérséklet miatt): paprika, paradicsom, uborka, banán, egzotikus gyümölcsök (mangó, ananász), dinnye, görögdinnye

Páratartalom - a legfontosabb tényező 

A megfelelő páratartalomnak a zöldségfiókban kulcsfontosságú szerepe van a friss alapanyagok kiszáradásának megakadályozásában. Nézze meg, hogy lehet szabályozni a fiók páratartalmát (szellőzőn, kereken, gombokon keresztül stb.). A magasabb páratartalom akkor ideális, ha kevés élelmiszer van a fiókban, az alacsonyabb pedig akkor, ha a fiók tele van. Ne feledje, hogy sok termék szereti a magas páratartalmú levegőt.

Értékelje a termékét
Értékelje a termékét

Fontos számunkra véleménye. Értékelésével megkönnyítheti mások választását, nekünk pedig segít abban, hogy még jobb gépeket tervezzünk.