Környezetünket azok a ruhák kímélik leginkább, amiket már használunk.

Tegyünk együtt a fenntarthatóságért.

Electrolux készülékekkel egy fenntarthatóbb jövőért

Az, ahogy ruháinkkal bánunk, jelentős hatással van környezetünkre. Ha hosszabb ideig hordjuk őket (nem dobjuk ki idő előtt), azzal máris megtettük az első lépést a környezettudatosabb életmód felé. Ezért folyamatosan fejlesztjük technológiai megoldásainkat, hogy bármilyen anyagú ruhát kíméletesen lehessen tisztítani. Mosógépeink és szárítógépeink segítenek hosszú ideig megőrizni a ruhák eredeti formáját, hogy ezzel is csökkentsük a környezetterhelést. Ha csak 9 hónappal meghosszabbítanánk ruháink élettartamát, 20-30 százalékkal csökkenthetnénk a szén-dioxid kibocsájtást, a vízfogyasztást és a keletkező hulladék mennyiségét. Vigyázzon Ön is ruháira, hogy hosszabb ideig viselhesse őket. 


Törjön ki a megszokásból

Hogyan vigyázhat jobban ruháira? 

A legtöbben nem tudjuk, hogy a ruhacímkék a maximális mosási hőmérsékletet jelölik, nem pedig az ajánlottat. Az alacsonyabb hőmérsékleten történő mosás meghosszabbítja a ruhák élettartamát, így hosszabb ideig újnak és frissnek érzi őket. Az alacsonyabb hőmérséklet a villanyszámlája szempontjából is kedvezőbb.
Biztosan ki kell mosni? Vagy elég csak felfrissíteni? Az alig pár órán át hordott pulóvert, blúzt nem kell feltétlenül kimosni. Ha felfrissíti őket gőzprogramon, azzal 96%-al kevesebb vizet használ, ráadásul meghosszabbítja a ruha élettartamát. A gőz kisimítja a gyűrődések jelentős részét is, így a vasalással sem kell annyi időt töltenie.
Sokan úgy gondolják, hogy a kézzel történő mosás a legkíméletesebb módja a kényes ruhadarabok tisztításának. A mai modern gépeknél azonban ez már nem így van. A kézi mosás időt és vizet is pazarol, a dörzsölés pedig nem tesz jót az anyagnak. Ehelyett válasszon kímélő programot, alacsonyabb hőmérséklettel, így ruhái sokáig megőrzik eredeti formájukat.

Kíméletesebb a ruhákkal, ha levegőn szárítjuk őket, szárítógép helyett? Nem feltétlenül. Például a technikai ruhák idővel elveszítik víztaszító képességüket. A szárítógépben történő szárítás során a forró levegő újra visszaadja a ruhák vízlepergető képességet, így azok tovább tartanak, és megőrzik eredeti funkciójukat.
A modern szárítógépek alacsonyabb hőfokon is hatékonyan szárítanak, ráadásul újra felhasználják a már felmelegített levegőt. Ezekben a szárítógépekben biztonságosan száríthatja a gyapjú- és a selyemruháit is. Még azokat is, melyeket korábban nem mert volna gépben szárítani. A gyapjú nem megy össze, a selyem pedig megőrzi formáját.
Vigyázzon ruháira, hogy hosszabb ideig viselhesse őket. Néha elég kiszellőztetni alig hordott ruháit, vagy ami még jobb, gőzprogramon fel is frissítheti őket. Mosáskor mindig teljes töltetet tegyen a gépbe, vagy használjon olyan modern technológiájú gépet, amely a ruha súlyához igazítja a mosási ciklust.

Források:

*AEG: Care Label Project Lookbook
**Az Ellen MacArthur Alapítvány: Új textilgazdaság: A divat jövőjének újratervezése
**UNECE: "Nagyobb nyomon követhetőségre és átláthatóságra van szükségünk, hogy jobb döntéseket hozhassunk a divatiparban" - sürgeti Lily Cole aktivista az ENSZ-EGB-vel és a FAO-val együtt Latin-Amerikában.