Nyári gazpacho házi bazsalikomolajjal


Egy falat inspiráció

Mi mást is "főztünk" volna a nyár közepén, ha nem egy jéghideg, spanyol gazpacho levest?

Igazából nem is főztük, hanem turmixoltuk. Viszont készítettünk hozzá egy kis házi bazsalikomolajat, hogy csavarjunk egyet rajta!

Hozzávalók

A bazsalikomolajhoz:

1 csokor friss bazsalikom, 2 dl napraforgóolaj, 1 dl extra szűz olívaolaj 

A gazpachohoz:

20 dkg fehérkenyér, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 szár angolzeller, 2 db paradicsom, 1/3 kígyóuborka, 1 db pritaminpaprika, kb. 0,6 liter paradicsomlé, 0,5 dl olívaolaj, 1 evőkanál Worchestershire szósz, 1 evőkanál friss citromlé, 1 kis csokor petrezselyem, só

Elkészítés

1) Készítsünk házi bazsalikomolajat

Először elkészítjük a házi bazsalikomolajat. Egy csokor bazsalikom leveleit letépkedjük, aprítógépbe dobjuk, majd ráöntünk 2 dl napraforgóolajat és 1 dl olívaolajat. Magas fokozaton egy percen keresztül turmixoljuk. Az így kapott olajos-bazsalikomos pürét egy lábasba öntjük és alacsony hőmérsékleten, kíméletesen hevítjük 3-4 percen keresztül. Egy szűrőbe gézlapot teszünk, és ezen keresztül leszűrjük az olajat. Az illatos, élénk színű olajunkat felhasználásig hűtőben tároljuk.

2) Turmixoljuk a hozzávalókat

A gazpachohoz először is megsütjük a fokhagymát. Tegyük egy tepsire a gerezdeket. A kenyér héját levágjuk, a kenyérbelet pedig kockára vágjuk. A kenyérkockákat sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, a fokhagymákkal együtt sütőbe tesszük és 200 fokon 10 percen keresztül szikkasztjuk. A fokhagymákat további 10 percig a sütőben hagyjuk, hogy megsüljenek. A kiszárított kenyérből egy maréknyit turmixgépbe dobunk és alaposan összezúzunk, majd a darabokra vágott angolzellert, paradicsomot, uborkát és pritaminpaprikát is hozzátesszük.

3) Tálaljuk

A megsült fokhagymagerezdeket megpucoljuk és szintén a turmixgépbe dobjuk. A zöldségeket felöntjük a paradicsomlével és sóval, friss citromlével, worchestershire szósszal, olívaolajjal ízesítjük. A zöldségeket lepürésítjük és szükség szerint további paradicsomlevet adunk hozzá. A kész levest lehűtjük és egy szár angolzellerrel, bazsalikomolajjal és friss petrezselyemmel szervírozzuk.

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.