Húsvéti quiche sonkával és tormával


Egy falat inspiráció

A franciák pizzája húsvéti lepénnyé formálva.

Sonkás-tomás quiche. Ehetjük frissen, ahogy kiszedtük a sütőből, de nagyon finom hidegen vagy másnap felmelegítve is.

Hozzávalók

(4 személyre)

Az omlós tésztához:

200 g liszt, 125 g vaj, 1 csapott teáskanálnyi só, kb. 80-90 ml jéghideg víz

A töltelékhez:

50 g friss torma, 200 g húsvéti sonka. 200 ml tejszín, 100 ml tej, 1 póréhagyma, 1 kis csokor snidling, szerecsendió

Elkészítés

1) Összeállítjuk a tésztát 

Egy keverőtálba öntsünk 200 gramm lisztet, tegyünk hozzá 125 gramm kemény, hideg vajat és egy csapott teáskanálnyi sót. Egy robotgép segítségével az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá nem válik. Ekkor lassan hozzáöntünk 5-6 evőkanálnyi jéghideg vizet, és gyors fokozaton homogén tésztává gyúrjuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal összedolgozzuk, és fóliába csomagolva fél órára a hűtőszekrénybe helyezzük.

2) Megsütjük

Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a lehűtött tésztát pedig negyed órán át szobahőmérsékleten pihentetjük, majd egy belisztezett nyújtódeszkán kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd ráborítjuk a kivajazott sütőformára. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket pedig egy éles késsel levagdossuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával kibéleljük, és száraz borsót töltünk rá nehezékként. 200 fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk a nehezékkel megtöltött fóliát, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben.

3) Elkészítjük a tölteléket

Egy tálban összekeverünk 2 dl tejszínt, 1 dl tejet és három nagyobb tojást. Szerecsendiót, valamint egy jó adag friss tormát reszelünk bele, és sóval, tört borssal ízesítjük. Az egészet alaposan összekeverjük, és az elősütött tésztára öntjük. Apró kockára vágott sonkát, vékonyra szelt póréhagymát és finomra vágott snidlinget szórunk rá.

4) Sütés és tálalás

Az egészet sütőbe helyezzük és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quiche-t szeletekre vágva forrón tálaljuk, de később hidegen is tökéletes fogás lesz belőle.

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.