Bárányburger zöldfűszer pestoval és fetakrémmel

Egy falat inspiráció 

Mert fénykorát éli a burger kultúra

Ezerféle variációban készülnek a legmenőbb éttermekben a gourmet burgerek. Mi is megcsináltuk a magunkét. Bárányból, fetával, pesztóval. 

Hozzávalók

A bucikhoz:

400 g kenyérliszt (BL80), 200 g natúr joghur, 50 g cukor, 25 g vaj, 15 g só, 25 g élesztő, 1 egész tojás a kenéshez, 1 egész tojás

A burgerhez:

12 db mini buci, 40 dkg darált báránycomb, 1 teáskanál római kömény, 1 mokkáskanál őrölt koriandermag, 1 teáskanál füstölt paprikapor, só, bors

A fetaszószhoz:

10 dkg fetasajt, 1,5 dl tejszín

A zölfűszer-pesztóhoz:

1 kis csokor friss koriander, bazsalikom és menta vegyesen, 1 dl extra szűz olívaolaj, só, bors, 1 marék tökmag

Elkészítés

1) Dagasztás és kelesztés

Először klasszikus édes bucikat sütünk, de a szokottnál kisebb méretben. A legjobb eredmény elérése érdekében ügyeljünk rá, hogy minden nyersanyag szobahőmérsékletű legyen. Mérjük ki az összetevőket egy keverőtálba, és dagasztókarral keverjük addig, míg a tészta sima fényes felületű lesz, és már nem ragad az edény falához. Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen kelesszük meg annyira, hogy legalább duplára növekedjen.

2) Előkészítjük a tepsit

Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk kb. 2 ujjnyi vastagra a tésztát, és 4-5 cm átmérőjű pogácsa-szaggatóval szúrjuk ki a bucik alapját. Készítsük elő a tepsit. Legjobb, ha szilikonos sütőpapírt használunk, ezzel liszt és zsiradék nélkül, tapadásmentes felületen keleszthetjük, majd süthetjük készre a bucikat. A kiszúrt tésztát formázzuk meg úgy, hogy ujjainkkal a lisztezett aljához húzzuk le az oldalát, ezzel tudjuk biztosítani, hogy a kelesztéskor és a sütésnél szép formásak maradjanak.

3) Megsütjük a bucikat 

A második, sütés előtti kelesztéshez állítsuk a sütőt 30 fokra, hőlégbefúvás nagy hőfok programra. Félidőben kenőecset segítségével kenjük meg tojással egyenletesen a bucik tetejét, és szórjuk meg lenmaggal, majd tegyük vissza a sütőbe keleszteni. Ha a tészta érintésre pudingos állagú, akkor elérte a megfelelő állapotot, és elkezdhetjük sütni. 220 fokon, hőlégbefúvás, nagy hőfok programon 10- 12 perc alatt süssük készre.

4) Zöldfűszer-pesztót készítünk

Amíg a bucik sülnek, elkészítjük a zöldfűszer-pesztót: egy aprítógépbe dobjuk a friss mentát, bazsalikomleveleket és koriandert, hozzáöntjük az olívaolajat, majd sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a tökmagot. Az egészet addig pürésítjük, míg szép élénkzöld, krémes állagot nem kapunk. A pesztót tálalásig félretesszük.

5) Kisütjük a bárányburgereket

A darált bárányhúst sózzuk, borsozzuk, majd őrölt római köménnyel, füstölt paprikával és korianderrel ízesítjük. A húst jó alaposan összegyúrjuk, majd pedig kis gombócokat, abból pedig lapos korongokat formázunk. Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat, majd 1,5-2 percig sütjük a bárányburgerek mindkét oldalát.

6) Fetakrémmel tálaljuk

Elkészítjük a fetakrémet. Egy kisebb edénybe belemorzsoljuk a fetasajtot, hozzáöntjük a tejszínt, és az egészet addig melegítjük, míg krémes állagúvá nem válik.
Tálaláskor a frissen kisütött bucikat félbevágjuk, megkenjük fetakrémmel, ráhelyezünk egy kevés rukkola salátát, és erre ültetjük rá a kisült burgereket. A tetejükre még teszünk keveset a zöldfűszeres pesztóból, és azon nyomban, még forrón kínáljuk.

* A bucik az Electrolux CombiSteam gőzsütőben sültek, a beállítások ennek megfelelően vannak megadva.

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.